Scroll Top

Папа Франциск: Спасяването на бебетата е най-важната част от опазването на околната среда

Папа Франциск

Във своята реч вчера, Папа Франциск се обяви в защита на уважението и грижата за “човешката екология”. Той изказа предположение, че “културата на излишъка” е довела до широко разпространения манталитет на материализъм и удобство, който засяга не само вещите, но и хората.

“Тази култура на излишъка започва да се превръща в повсеместен начин на мислене. Човешкият живот вече не се възприема като висша ценност, която трябва да се пази и уважава, особено ако става дума за бедните и инвалидите, за онези, от които още не можем да се възползваме, като неродените деца или пък другите, възрастните, от които вече нямаме нужда.”, каза Светият Отец.

Като жест на солидарност към “Световния ден на околната среда” на ООН, Папата припомни първите глави от Библията, книга Битие, където пише, че Бог поставил мъжа и жената на земята, за да я обработват и да се грижат за нея. “Зададох си въпроса, каза той, какво може да значи обработване и грижа за земята? Отговора на въпроса открих в думите на Папа Бенедикт XVI, който казваше, че трябва да „схванем ритъма и логиката на творението”, за да можем да изпълним задачата, която Творецът е поставил на човечеството. Ние обаче често се поддаваме на гордостта си, на желанието да притежаваме, да манипулираме, да използваме. Ние не се ‘грижим’ за творението, не го уважаваме, не го считаме за дар, който да съхраняваме с любов. Губим способността да се учудваме от неговата красота, да го съзерцаваме, да се вслушваме в нуждите му, защото сме се отдалечили от Бога и не можем да разчетем Неговите знаци.”

“Днес не управлява вече човекът. Парите движат всичко, те са господарят. Бог, нашият Отец, не е завещал на парите да се грижат за земята, а на нас, мъжете и жените. Ние имаме това задължение. Вместо това мъжете и жените стават жертва на идолите на печалбата и консумацията, на „културата на излишъка””.

“Тези неща са станали норма – това , че бездомници умират от студ по улиците, вече не е новина. Но виж, спадът с 10 пункта на стоковите борси в някои градове е истинска трагедия. Смъртта на човека не е толкова важна, колкото движението на акциите. Така гледаме да се отървем от хората, сякаш са някакъв боклук.”

В съгласие с духа на смирение и отвореност към хората, който Папа Франциск е наложил на своя понтификат, днес той оповести, че ще остане във Ватикана през лятото въпреки задушаващата жега и няма се оттегли в папската резиденция Кастел Гандолфо на Албанските хълмове извън Рим. Негово Светейшество ще остане в Domus Sanctae Marthae, къщата за гости във Ватикана, където той живее от деня на избирането си, 13 март. Папа Франциск е решил да не се премества в папския апартамент на Престола.

 

Автор: Тадеус Баклински | Ватикана
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-saving-babies-is-the-most-important-part-of-preserving-the-env
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации