Scroll Top

Най-големият митинг в защита на живота в ирландската история беше подкрепен от 30 000 души

Митинг в Ирландия

На 21 януари 2013 г. се проведе събитие, което беше определено като най-големия митинг в защита на живота в историята на Ирландия, като се събраха повече от 30 000 души, които поискаха сметка на политическите лидери, обещали да се противопоставят на абортите.

От Кампанията “За Живота” (PLC) казаха, че е било „наистина сензационно” да се види, че бдението „Обединени за живот” е привлякло тълпа от над 30 000 души.

“В силно мразовития януарски следобед, когато бе прогнозирано, че времето ще откаже хората, хиляди от ирландския народ излязоха и изразиха своето противопоставяне на законодателството в подкрепа на абортите”, казва правния съветник на PLC – г-жа Карълайн Саймънс.

Саймънс обяви пред хората, дошли за събитието, че твърденията на правителството, че абортите са нужни, за да се лекува заплахата от самоубийство при бременност, са били “напълно унищожени при съдебното изслушване  по темата през последната седмица в Ерйъхтъс (ирландския национален парламент)”. Тя каза също: „Психиатрите, които отговарят за изслушването са единодушни, че абортът не е лечение на самоубийствени мисли. Няма никакво доказателство, което да предполага, че абортът намаляват рисковете за умственото здраве при нежелана или ненавременна бременност. Но има доказателства, че абортът повишава риска от бъдещи проблеми с умственото здраве при значителен брой жени.”

“Ако правителството издаде закон въз основа на случая X, такъв закон не би лекувал жена със самоубийствени мисли, а по-скоро би поставил живота на някои жени в опасност”, допълни тя.

ireland18-300x131Саймънс разкри, че активистите по света, подкрепящи абортите, виждат Ирландия като „перлата в короната” на движението за защита на живота. „Ние сме фар за движението ‘за живота’ навсякъде. Нека се борим да запазим грееща тази светлина”, заяви тя.

В изказване пред митинга, популярната обществена фигура и футболен мениджър Мики Харт казa: “Съвсем честно, най-загрижен съм, че това правителство предлага законодателно утвърждаване на абортите. Ирландия е почти уникална в Западния свят по отношение на грижата и пълната защита на двамата пациенти по време на бременността – майката и нероденото ú дете. Тук сме, за да се противопоставим на несправедливото настройване срещу живота, дори и на едно неродено дете при обстоятелства, които нямат нищо общо с истинските животоспасяващи медицински намеси”.

Като посочи високия стандарт на медицинска грижа при бременността, той каза, че той трябва да „остане съхранен като свят в законите ни, а не подкопан или разводнен по какъвто и да начин”. След това продължи: “Никой отделен човек или народ не е съвършен – всички ние имаме своите грешки и провали, но когато стане дума за живот преди раждането, имаме ценностна система, собствен характер на народа ни, който трябва гордо да споделим с останалия свят.”

Харт подтикна хората на бдението да „поддържат връзка с г-н Кени и г-н Гилмор и да ги уведомяват непрекъснато, че средната земя на ирландското мнение се противопоставя на това, което те предлагат”.

Митинг в ИрландияГ-жа Ниам Уи Бриен от Лайф Инститют каза на митинга, че „Фин Гаел (най-голямата партия в националния парламент) оказват натиск за легализиране на прякото и преднамерено убийство на деца, въз основа на самоубийството като довод” и че „ние сме тук, за да им напомним, че гласовете са нещо, което подлежи на прехвърляне – и че по отношение на проблема с абортирането хората не променят позицията си.”

„Те трябва, както големият патриот Патрик Пиърс е казал, да се пазят от въстанали хора, които биха взели онова, което те не биха им дали”, каза Бриен „Защото, ако Фин Гаел не защитават живота, те наистина са събудили спящ гигант. Те ще пресекат линията според мнението на мнозинството защитници на живота. И днес ние обещаваме на Фин Гаел, че ако нарушат своето po-life обещание, те никога няма да получат отново нашите гласове.”

Говорителка в подкрепа на живота каза пред събралите се хора, че британецът Дейвид Стийл, който е описван като архитектът на британския акт за абортите, наскоро е казал: „Никога не съм си представял, че ще има толкова много аборти.”

„Това ли иска Фин Гаел? Да бъдат партия, която се оглежда назад и казва „Ние никога не сме си представяли, че ще има толкова много аборти”?”, попита тя.
Тя настойчиво иска Фин Гаел да се възползват от възможността да направят правилното нещо: „Да застанат с хората, да се изправят в защита на майките и бебетата, да имат смелостта да застанат на световната сцена и да бъдат лидери в защита на човешкия живот.”

Бдението за живот е организирано от коалиция от групи защитници на живота, включваща Youth Defence (Защита на Младежта), Pro-Life Campaign (Кампания За Живота), Life Institute (Институт за Живота), и Family and Life (Семейство и Живот).

Автор: Стивън Ертелт | Дъблин, Ирландия
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/01/21/largest-pro-life-rally-in-ireland-history-sees-30000-people/
Превод: Михаил Матеев за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации