Scroll Top

През 2012 г. китайското правителство е събрало глоби от политиката „едно дете” в размер на 2 милиарда долара

Китай

Според проучване на 21st Century Business Herald и по данни от доклад на държавния всекидневник „China Daily”, петнадесет провинции в Китай са събрали общо 2 милиарда долара (12,8 милиарда китайски юани) от глоби заради нарушения в политиката „едно дете” през изминалата година.

Китай се състои от общо 23 провинции, 4 градски общини-провинции и 5 автономни региона, следователно общия брой събрани глоби от Министерството на здравеопазването и семейното планиране вероятно са далеч повече от 2 милиарда долара.

Проучването било проведено през юли от адвоката Ву Йоушуй, който успял да събере информация само от 15 провинции. Ву също е изискал информация относно това как са били използвани глобите, но никой от провинциалните отдели по Семейно планиране не му дал отговор. В интервю за Ройтерс, Ву казва: „Нито една провинция не може да даде информация относно ползването и ревизирането на глобите.” „Голяма част от парите се връщат към местната Комисия по семейно планиране и чиновниците, които са ги събрали биват възнаградени”, добавя той.

От всички провинции, които са дали информация, провинция Сичуан показала най-висока обща сума глоби – 392,2 милиона долара (2,4 милиарда китайски юани). Според публикации в сайтовете за Отдела по семейно планиране в провинциите, резултатите от това проучване съответстват на миналогодишен доклад на All Girls Allowed, който подчертава необикновения и крайно неприемлив характер на глобите за политиката „едно дете”. Оказва се, че глобите надвишават няколко пъти средния годишен доход в градските и селските райони.

Според друг доклад, изнесен наскоро от екип по проучванията с ръководител Уанг Пейан, вицепрезидент на Министерството на здравеопазването и семейното планиране, в провинциите Джиангсу и Хунан е имало множество нарушения на политиката „едно дете”, както бе съобщено и в Beijing Times (и преведено от държавната федерация All China Women).

Докладът също е открил още няколко проблема, включително широкоразпространеното убийство въз основа на пола при момичетата, недостатъчна подкрепа за семейства, които се придържат към политиката „едно дете” и трудности в справянето с високомиграционното население. Екипът по проучванията предлага да се осигури дългосрочна подкрепа за семействата, които са се придържали към политиката „едно дете”, така както и медицинска, работодателска и пенсионна помощ.

Тези два доклада излизат по време на увеличаващия се брой наказания за нарушителите на политиката „едно дете”. Граждани от провинцията Хенан твърдят, че Отделът по семейно планиране наскоро е провел кампания с цел глобяване на нарушителите на политиката „едно дете” с цел да съберат достатъчно средства и да намалят бюджетния дефицит на правителството. Проведената през юни кампания от служители на държавното семейно планиране в Ксипинг е била насочена към 17 000 членове от правителството, членове на Комунистическата партия и обществени работници. Такива предположения не са необичайни, тъй като няма внесена яснота относно употребата на глобите, събрани от Отдела по семейно планиране.

След 1.08. столицата на югоизточната провинция Гуангдонг, Гуангджоу, обяви, че за бившите нарушители на политиката „едно дете” е незаконно да получават гуангджонско hukou – нужната регистрация за живот в даден град (жителство) – и да имат право на здравеопазване, образование и възможности за пътуване. След като hukou са свързани с определен град, новият закон успешно държи далеч нарушителите на политиката „едно дете” от Гуангджоу.

Тези доклади изтъкват две много важни и възникващи реалности в китайския пейзаж: първо, китайците са показали устно и с действия, че са против потисническата политика, която ограничава техните най-лични и фундаментални права. Второ, бюрократичният апарат на Отдела по семейно планиране прахоснически набира средства, които следва да бъдат насочени към благополучието на хората. Призоваваме президентът Кси и вицепрезидента Ли да дадат заповед за независимо проучване на употребата на глобите от политиката „едно дете” и да направят това, което трябва за хората, като използват тези средства за благото на хората. Молим се на Бог китайското ръководство да даде на народа си пълна свобода, а не насилствено семейно планиране, за да могат те да получат пълното благословение да имат децата, които Бог желае да им даде.

Бележка на LifeNews: Браян Лий е изпълнителният директор на All Girls Allowed.

 

Автор: Стивън Ертълт | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/09/05/chinese-government-collected-2-billion-in-one-child-policy-fines-in-2012/
Превод: Антония Мирославова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации