Scroll Top

Лекарите в Беларус могат да получат правото да отказват извършването на аборт

Лекари в Беларус

В подготвяния в момента законопроект за изменения и допълнения в Закона на Република Беларус за здравеопазването се предвижда клауза, според която лекарят ще бъде свободен да отказва извършването на аборт, ако пожелае.

Това съобщи първият заместник-директор на Националния център по законодателство и правни изследвания на Беларус Александър Макаревич. Според него такъв отказ е възможен при наличието на писмено съгласие от страна на ръководителя на организацията по здравеопазване и само в случай че отказът не застрашава пряко живота на родилката, предава Sobor.by.

В момента изкуственото прекъсване на бременността в Беларус е възможно при наличието на социални причини, например забременяване в резултат на изнасилване или лишаване от родителски права, като по закон абортът се извършва не по-късно от 22-рата седмица от началото на бременността. По-рано в списъка на социалните причини попадаха също така пребиваване на жената или мъжа и в затвора, увреждания I и II степен на мъжа, наличието на дете с увреждания в семейството, смърт на съпруга по време на бременността на жената, развод по време на бременността, наличие на 3 или повече деца, наличието на статут на бежанец на жената и др.

В същото време в Беларус по настояване на жената без посочване на причините аборт се извършва в срок до 12 седмици, а при наличието на социални причини интервенцията се изпълнява до 22 седмици от началото на бременността. Според Министерството на здравеопазването на Беларус всяка година около 92% от абортите в страната са извършени преди 12-ата седмица от бременността. През 2011 г. в Беларус са извършени общо 26 860 аборта.

 

Източник: Евангелски Вестник
Оригинална статия: http://goo.gl/fmD5S

Свързани публикации