Scroll Top

Извършиха невероятна операция на бебе, диагностицирано със Спина Бифида в утробата на майката, за да възстановят гръбначният му стълб

Франки

В 20-тата седмица на бременността, лекарите диагностицирали неродената дъщеря на Джина Бедоу и Дан Лейвис със Спина Бифида. За съжаление, голям процент от бебетата, диагностицирани в утробата с това медицинско състояние, стават жертва на аборт. Но не и малката Франки Лейвис.

Двойката споделя, че мисълта за аборт въобще не им е минавала през ум и че Бедоу е прочела в мрежата за нова иновативна операция за възстановяване на гръбначния стълб на малката Франки, докато тя e все още в утробата. Правителствената програма за здравеопазване се съгласила да осигури средствата за операцията и двойката заминала за Белгия до една от четирите болници в света, които извършват тази операция.

Били необходими 2 часа и двадесет и двама хирурзи, за да се премахне разцепването в гръбнака на Франки, която се родила през август, в своята 35-та седмица. Било наслада за родителите ѝ да видят, че тя може да се движи и да рита във въздуха със своите мънички крачета. Все още е твърде рано да се каже, дали Франки е напълно излекувана от състоянието, но фактът, че движи краката си, означава че нервната ѝ система функционира.

„Дори не беше необходимо да поставяме под въпрос продължението на бременността“, казва господин Лейвис. „Имаме огромна подкрепа от страна на семейството и приятелите си и се чувствахме готови да се справим с друго дете, ако той или тя имат нужда от допълнителни грижи“, допълни госпожица Бедоу.

Госпожица Бедоу прочела онлайн за новия вид операция на бебета със Спина Бефида малко след като разбрала за диагнозата. Открила, че доктор Уелч, бивш президент на обществото по международна фетална медицина и хирургия, е в приятелски отношения с професор Жан Дюпрест от университетската болница в Льовен, Белгия. Професор Дюпрест бил един от първите хирурзи предприели операцията и създал един от едва четирите центъра в Европа, където понастоящем се извършват тези интервенции.

До сега операциите за възстановяването на целостта на гръбначният стълб са се извършвали след раждането на бебето, което е водело до възможност нервните окончания да бъдат вече увредени.

Преди 3 години, първото изследване върху зародиши проведено в САЩ, разработено от хирурзи от Детската болница във Филаделфия и което от тогава до сега е извършено 200 пъти, е показало, че операцията намалява наполовина риска от инвалидност при бебета със Спина Бефида, сравнено с този при операциите след раждането.

В доклад, публикуван в Журнала по медицина на Нова Англия през 2011 г. се посочва, че 40 на сто от бебетата, оперирани докато са в утробата, в сравнение с 82 на сто от бебетата, които са били оперирани след раждането си, имат нужда от операция на хидроцефалия чрез шунт система до 12-месечната им възраст.

42% от 64-те бебета, участвали в изследването на ефикасността на новата операция, започнали да ходят до 30-ия си месец, сравнено едва с 21% от седемдесетте бебета, които били подложени на операция след раждането им.

Въпреки че затварянето на гръбначният мозък няма да поправи увредените вече нерви, то то цели предотвратяването на последвали увреждания и натрупването на гръбначно-мозъчната течност.

“Идеята е, че затварянето на гръбначната повреда в утробата избягва вторично увреждане на нервите и обръща малформацията.” казва д-р Уелч.

След консултация двойката е избрала новият вид операция.

 

Автор: Стивън Ертълт | Лондон, Англия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2014/11/17/unborn-baby-with-spina-bifida-undergoes-amazing-operation-in-the-womb-to-repair-her-spine/
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации