Scroll Top

Учени: Характерът на мозъчните вълни показва, че неродените деца разпознават думи вътре в утробата

Нов живот

Учените твърдят, че бебетата се научават да разпознават думи и звуци в утробата. Проучване сочи, че бебето се справя толкова добре с разпознаването на думи, че си ги спомня и след раждането.

Ето и част от доклада:

Фактът, че ембрионите могат да чуват реч в утробата може да изглежда неправдоподобен, но всъщност звукообработващите части от мозъка стават активни през последните три месеца от бременността и звука успешно достига до бебето през корема на майката. „Ако поставите ръка пред устата си и заговорите, това ще е подобно на положението, в което се намира ембриона”, твърди Ейно Партанен, когнитивен невролог от Хелзинкския университет. „Може да чуете ритъма на речта, на музиката и т. н.”.

Изследване от 1988 г. сочи, че новородените разпознават интродукцията на любимия сапунен сериал на майките си. Още по-нови проучвания разширяват идеята за ембрионалното учение, като сочат, че новородените успяват да се запознаят със звуците от родния език на родителите си; според едно изследване изглежда, че новородените американчета възприемат шведските гласни звуци за непознати, като сучат високотехнологичен биберон, за да чуват още от новите звуци. Шведските новородени реагирали по същия начин на английските гласни звуци.

Но тези проучвания са базирани върху поведението на бебетата, което е сложно за изследване. Вместо това, Партанен и екипът му решили да екипират бебетата със сензори EEG, за да потърсят неутрални следи от спомени от утробата. „Щом веднъж научим един звук, ако той често ни се повтаря, ни остава спомен от него, който се активира, когато чуем звука отново,” обяснява той. Този спомен усилва разпознаването на звуците в родния език на учащия и може да се приеме за характер на мозъчните вълни, дори при спящо бебе.

Отборът раздал на бъдещи майки запис, който да пускат няколко пъти седмично по време на последните месеци от бременността, включващ измислената дума „татата”, повторена много пъти и примесена с музика. Понякога гласната в средата се променяла с различен тон или гласен звук. До момента на раждането, бебетата са чули измислената дума средно повече от 25 000 пъти. Днес в онлайн списанието „Публикации на Националната академия на науките”, групата на Партанен твърди, че когато са изследвани след раждането, мозъците на тези новородени разпознали думата и вариациите ѝ, докато бебетата в контролна група не успели.

Бебетата, които са чули записа, са показали неутрален сигнал за разпознаването на промените в гласния звук и това в измислената дума, а сигнала е бил най-силен при децата, чиито майки са пускали записа най-често. Те също се справили по-добре от бебетата в контролната група в разпознаването на други различия в сричките, като дължина на гласната. „Това ни кара да мислим, че ембрионът може да научи много по-подробна информация, отколкото мислехме преди,” казва Партанен и също добавя, че следите от спомени се появяват след раждането.

Проучване сочи, че бебетата може да различават родния си език от чуждия само няколко часа след раждането. По-рано тази година, друго изследване стигнало до същия извод и предположило, че бебетата започват да усвояват езика преди раждането.

Изследването сочи, че сензорните и мозъчните механизми за слух се развиват до 30 гестационна седмица. Авторите на проучването твърдят, че нероденото бебе започва да слуша гласа на майка си през последните 10 седмици на бременността.

„Майката има главната роля да повлияе на мозъчното развитие на детето”, твърди съавтора на проучването Патриша Кул от Университета във Вашингтон. „Гласните звуци в речта ѝ са най-силните речеви единици и ембрионът се вкопчва в тях.”

„Това е първото проучване, което сочи, че ембрионите научават особените речеви звуци на майчиния език още преди раждането”, твърди водещия автор Кристин Муун. „Това проучване измества измеримия резултат на експеримента с речевите звуци от шестмесечна възраст до периода преди раждането.”

 

Автор: Стивън Ертълт | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/08/27/scientists-brain-wave-patterns-show-unborn-children-recognize-words-in-the-womb/
Превод: Антония Мирославова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации