Scroll Top

Майка в мозъчна смърт от три месеца роди бебе момченце

Гривна за бебе момче

В Унгария се роди бебе в следствие на рядко срещани обстоятелства, при които изпаднала в мозъчна смърт майка бе поддържана жива с помощта на апарати, за да може да доноси бебето си.

Както LifeNews.com вече съобщи относно един такъв случай още през 2005 г., подобни обстоятелства са се случвали и преди, но изключително рядко. При случая в Унгария става ясно, че майката на бебето е била и донор на органи и нейното сърце, панкреас, черен дроб и двата ù бъбрека са дарени на нуждаещи се пациенти.

Един репортаж по случая на Франс Прес гласи:

„Бебето вече расте у дома си със своето семейство. То се роди с цезарово сечение през лятото”, казва Бела Фуреди, президент на медицинския център към университета в Дебрецен. „Той се роди в 27-мата седмица и тежеше само 1,42 кг., но беше в добро здраве.”

Тридесет и една годишната майка била обявена за мъртва, след като преживяла мозъчен кръвоизлив в 15-тата седмица от бременността. В продължение на 92 дни лекарите поддържали жизнените ù функции, за да може да стане донор, нещо, което болницата описва като „уникален” случай.

Но случаят не е съвсем уникален.

През август, 2005 г., Сюзън Торес също прекарала 3 месеца на животоподдържащи системи, за да може малкото ù момиченце да оцелее. Сюзън Ан Катрин се родила с цезарово сечение два месеца преждевременно и тежала само 0,822 кг, с ръст 34 см.

Торес, която работела като изследовател в Американския Национален Здравен Институт, припаднала на 7 май. В болницата установили, че тя има меланом в 4-ти стадий и обявили мозъчна смърт без шанс за възстановяване. Лекарите открили, че меланома, от който жената се лекувала преди 9 години, се е появил отново с разсейки в мозъка. Туморът прокървил и станал причина за мозъчната смърт.

Торес припаднала в седемнадесетата седмица от бременността си – тогава тя вече е имала едно двегодишно дете. Лекарите казали на съпруга Джейсън, че за жена му няма надежда, но че могат да спасят бебето, ако я поддържат жива чрез системи.

Родителите на Джъстин и Сюзън се съгласяват медиците да направят всичко възможно, за да спасят бебето.

 

Автор: Стивън Ертълт | Будапеща, Унгария
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2013/11/13/baby-boy-born-after-brain-dead-mother-kept-alive-three-months/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации