Scroll Top

Най-рано родените близнаци в Англия оцеляват след преждевременно раждане в 23-та седмица

Близнаците Маккензи и Камерън Глоувър

Когато близнаците Маккензи и Камерън Глоувър се родили 17 седмици преди термина на 17 юни миналата година, те били толкова малки, че можели да влязат в халба за бира, според думите на майка им. След дълга борба за живот срещу редица трудности, близнаците, родени в 23-та гестационна седмица, станаха едни от най-рано родените оцелели бебета във Великобритания. Тяхната майка, Пам, споделя, че нейните чудни момчета я изумяват всеки ден, но я озадачава и ядосва законът, който продължава да позволява аборт на деца на възраст по-голяма от 23 седмици.

„ За нас, идеята, че е възможно да се абортира дете на възраст до 24 седмици, която е по-голяма от тази, на която се родиха Маккензи и Камерън, е нещо, за което не искам и да помисля.”, казва Пам.

Историята, публикувана в Дейли Мейл, отново провокира дебата за позволените времеви граници на аборта. Това се случва по време, когато депутатката Фиона Брус внася парламентарно проучване по въпроса за аборта на бебета с увреждания, което ще разгледа законовите постановления, професионалното ръководство и помощ, оказвани на родителите.

Бебетата с недъзи могат да бъдат абортирани по всяко време на бременността, а през 2011 г. според статистиките на Отдела по здравеопазване 146 деца са били абортирани след 24 седмица. През същата година са извършени 2 307 аборта на бебета с увреждания според Закона за аборта от 1964 г., алинея Е. 500 от тях са били деца със синдрома на Даун, макар че истинският брой е вероятно двойно по-голям.

Лидерката на индустрията за аборти, Ан Фуреди от Британската служба за консултация при нежелана бременност, реагира остро на обсъждането, изтъквайки, че абортът трябва да е избор на жените. Тя беше подложена на остра критика от страна на дружеството, защитаващо правата на децата със синдрома на Даун. Организацията „Да спасим Даунистите” приветства парламентарното проучване с думите, че: ” То е точно това, от което се нуждае общността на хората с увреждания – отстраняването на дискриминиращите ги закони.

Миналата година, министърът на здравеопазването Джереми Хънт оповести, че лично той подкрепя намаляването на времевите граници за аборт на здравите бебета до 12-тата седмица. Той не е единственият. Тринадесет от настоящите шестнадесет члена на кабинета от партията на Торите са гласували за намаляване на границата през 2008 г., когато за последно темата е била дискутирана. Седем члена са били тя да се смали до 20-та седмица, двама до 16-та, а трима до 12-та.

Общественото и парламентарно мнение по въпроса за аборта се променя в резултат на 3 основни причини – четириизмерните ултразвукови изследвания, чувствителността и съзнанието на плода и преждевременно родените деца като тези на семейство Оливър, оцелели на възраст под 24 седмици в неонатологиите. Всичко това говори за все по-голямото разбиране на „човешката природа на детето в утробата” и за увеличаващото се безпокойство относно абортите. По настоящем в Европа има 16 страни, които допускат аборт до 10-12-та седмица, а Великобритания държи една от най-високите времеви граници за прекъсване на бременност и оглавява списъка за извършени най-много аборти на континента.

В крайна сметка обществата ще бъдат преценявани по начина, по който се отнасят към най-уязвимите си членове, а няма други по-уязвими, по-невинни и по-масово убивани от децата в утробата.

Миналата година бях един от подписалите писмото до вестник „Телеграф”, което описва практиката на аборт при увреждания като „евгеника” и показва настоящия закон като дълбоко лицемерен и дискриминационен. Обсъждането в парламента ще е една възможност за хората с увреждания и техните адвокати да изразят открито недоволството си срещу тази практика, което може и да доведе до някои така необходими реформи.

 

Автор: Д-р Питър Сондърс
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/02/05/most-premature-set-of-uk-twins-ever-survives-born-at-23-weeks/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации