Scroll Top

58% от анкетираните в проучване на CNN смятат, че абортът в повечето случаи трябва да бъде незаконен

CNN politics

Понякога новина, минаваща мимоходом в поредицата на новинарския блок, се оказва наистина важна, не защото ни съобщава нещо ново, въпреки че и това е възможно, а защото потвърждава някаква истина, която рядко „вижда бял свят“.

Но нека първо кажем повече за резултатите от проучването на CNN, обявени днес. Фокусът на това проучване са темите за оръжията, емиграцията и аборта, които, оказва се, са от все по-голямо значение за анкетираните. Нашето внимание, разбира се, е насочено най-вече към последната тема. Какво важно ни съобщава тази иначе странична новина?

Като цяло 39% от пълнолетните в новото проучване смятат, че абортът трябва да бъде законен в повечето случаи, докато 58% са на мнение, че той трябва да бъде забранен от закона.

Въпреки че тази тема е била многократно дискутирана, ние обикновено четем или слушаме, че мнозинството е на страната на желаещите да има „право на избор“. Затова CNN реши да направи свое проучване. Според него 18% смятат, че абортът трябва да е изцяло незаконен. Отделно са противопоставени тези, които мислят, че абортът трябва да е законен „в някои случаи“ (40%) спрямо онези, според които той трябва да е законен „в повечето случаи“ (13%).

Обединявайки процентите на смятащите, че абортът трябва да е незаконен, с тези, които го приемат само „в някои случаи“, CNN стига до заключението, че 58% от хората са на мнение, че абортът трябва да е незаконен „в повечето случаи“.

Друг важен момент е промяната от преди месец в нарастващия процент на подкрепящите аборта само в определени случаи – от 37% до 40% – съпътстван от спад в процента на поддръжниците на аборта при всички случаи – от 30% до 26%.

Лично аз не можах да открия спад при смятащите аборта за „важна тема“ в резултатите, качени онлайн (ако някой предполага, че е имало такъв). Всъщност, това винаги е било много по-важно за поддръжниците на живота, отколкото за техните опоненти.

Това, което се набиваше на очи, беше крайният резултат – повишението от 20% до 27% при пълнолетните.

Нещо повече, според проучването, проведено сред 1012 възрастни между 4 и 8 септември, „Около 71% смятат, че е по-важно Конгресът да одобри бюджетно споразумение, което да избегне колапса на правителството, отколкото да оттегли финансирането на „Семейно планиране“ в САЩ. 22% считат, че по-важното е да се прекрати държавното субсидиране на тази организация.

Според Дженифър Агиеста от CNN: „63% от хората, които смятат, че абортът трябва да е незаконен в повечето или при всички случаи, са отдали по-голямо значение на приемането на бюджет от правителството и избягването на колапс, отколкото на спирането на субсидиите на Семейно планиране“ в САЩ.

 

Автор: Дейв Андруско
Източник: National Right To Life
Оригинална публикация: http://www.nationalrighttolifenews.org/news/2015/09/cnn-poll-finds-that-58-believes-abortion-should-be-illegal-in-most-circumstances/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации