Scroll Top

Селективни аборти на момичета във Виетнам причиняват огромен дисбаланс в половете

Момиче

Абортите въз основа на полов признак са нелегални във Виетнам, но предпочитанията на обществото към момчетата води до това, че семействата намират нови начини да заобиколят закона.

Нивата на абортите драстично се покачват сред азиатската нация, а с тях и дискриминационната практика да се убиват неродени момичета, съобщава Bangkok Post. Виетнамките се сблъскват с натиска от страна на обществото да абортират дъщерите си и изпитват страх от съпрузите или семействата си – страх, намиращ отзвук сред много жени из Азия.

Виетнамският всекидневник продължава:

Отсъствието на заклеймяващо отношение в обществото към подобни постъпки и засилената сексуална активност при юношите са увеличили нивото на абортите, достигнали до един на всеки пет живородени деца годишно, по данни на (виетнамското) Министерство на здравеопазването.

През 2014 г. на бял свят се е появил рекордният брой от 112,4 момчета на всеки 100 момичета, в сравнение с 2013 г., когато броят на първите е бил 106. В 16 области числото на това съотношение е преминало 115, достигайки до цели 124,4 момчета в северната провинция Куанг Нин. Според някои изследвания, с тази скорост до 2050 г. броят на мъжете във Виетнам би бил с 4,5 млн. души по-голям от този на жените.

„Виетнам ще се изправи срещу проблемите, които Китай имаше, защото синовете ни ще срещат трудности в намирането на жени”, обяснява Куат Ту Хонг, директор на Института за изучаване на социалното развитие в Ханой. През 2011 г. в Китай броят на момчетата е бил почти 118 спрямо всеки 100 момичета.

Въпреки забраните в страната, семейството да научава пола на детето си чрез ултразвук, медицинските служители заобикалят закона, използвайки кодови думи, за да информират майките, че носят „пеперуда”, а не „птичка” или че бебето „прилича на баща си”,  съобщава се в новините.

Фам Ту Хиен, експерт на ООН в сферата на дискриминацията по полови признаци, съобщи в новинарските емисии, че заможните семейства пътуват извън страната, за да избягат от закона, и абортират момиченцата преди раждането им. Други пък използват оплождане „ин витро”, за да създадат синове, обяснява тя.

Реджи Литълджон от „Правата на жените без граници”, организация, чиято работа има за цел да прекрати т. нар. „джендърцид”* и абортите по принуда при жените, твърди, че статистиките от Виетнам съответстват на увеличаването броя на абортите въз основа на пола по целия свят.

„Широкоразпространената употреба на ултразвуковата технология и лесният достъп до аборт, съчетани с жестоко предпочитание към синовете, издават смъртната присъда на милиони момиченца всяка година.”, съобщава Литълджон пред „LifeNews”. Трябва незабавно да насочим вниманието си към главната причина за джендърцида – а именно, културните корени на предпочитанието към синовете – за да спрем разпространението му.

Литълджон допълва, че в момента в Китай, друга страна, където абортите по полови признаци са неконтролируеми, „Правата на жените без граници” работи върху спасението на момиченцата, като предоставя ресурси на жените, бременни с дъщеря.

„… ще отидем до входната ѝ врата с категорично съобщение на надежда. „Не убивай или изоставяй бебето си, защото е момиче”, ще каже нашият човек, пратен да изследва терена. „Всеки месец в продължение на една година ние ще ти даваме издръжка, която ще ти позволи да задържиш дъщеря си”, обяснява Литълджон, отбелязвайки, че досега са спасили повече от 200 момиченца в Китай да не станат жертва на аборт или убийство след раждането.

Докато Литълджон и останалите се трудят за прекратяването на масовото убиване на бебета от женски пол, виетнамското правителство също увеличава усилията си, за да ограничи проблема.

Виетнамското Министерство на здравеопазването наскоро предложи да се намали законовото ограничение на абортите от 22 седмици на 12; но обществото гласува остро срещу това предложение, твърди се в новините от Бангкок. В доклада се съобщава и че държавата може да направи опит да предложи финансови стимули като допълнителна застраховка или обучение за момичетата.

Както бяха съобщили по-рано от LifeNews, Виетнам обяви, че ще прекрати политиката за две деца в семейството през месец април, заради опасения във връзка с намаляващото население. Векове наред виетнамското правителство е стерилизирало жените след раждането на второто им дете, и е въвеждало принудителни икономически ограничения, за да накаже семействата с повече от две деца.

Изследване на ООН от 2007 г. насочва вниманието към нарастващата джендърцид криза във Виетнам и Непал. Докладът стига до разкритието, че подобно на ситуацията в Китай и Индия, достъпът до аборти и ултразвук са предизвикали голям брой убийства на неродени момичета въз основа на пола им. ООН призова и двете нации да започнат обществени образователни програми, за да подобрят нивото на уважението към момичетата и грижите за тях.

*джендърцид  – убийство по полов признак

 

Автор: Макаиа Билгър  | Ханой, Виетнам
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2015/11/25/sex-selection-abortions-targeting-girls-in-vietnam-are-causing-a-massive-gender-ratio-imbalance/
Превод: Невена Петкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации