Scroll Top

Хиляди на протест против легализирането на абортите в Аржентина: „Това е трагедия, а не право“

Аржентина - Митинг против легализирането на абортите

Хиляди аржентинци се събраха около най-известния храм в страната на 8 юли, за да отправят молитви законопроектът за абортите да не бъде приет.

Битката за защита на неродените бебета в Аржентина бе белязана от значителен протест по време на католическата литургия в храма на Девата от Лухан, където вярващите се молеха законопроекта за легализиране на абортите да не мине при гласуване, съобщава Крукс.

Епископ Оскар Ойеа осъди законопроекта по време на литургията като каза: „Абортът не е право, а трагедия.“

Предложеното законодателство, което ще се дебатира в аржентинския парламент на 8 август, би позволило на жените да правят аборт до настъпването на 9-тия месец от бременността, според съобщението. Например, ако едно 16-годишно момиче е изнасилено и забременее, то може да направи аборт до настъпването на деветия месец, без да уведоми родителите си или властите.

Архиепископ Леон Каленга Бадикабеле казва, че като църква „ние сме объркани и наранени,“ защото това би било „първият път в Аржентина, през демократични времена, когато ще бъде гласуван един закон, който легализира унищожението на едно човешко същество от друго човешко същество“.

Освен това, критикуващите предложеното законодателство намират, че то би защитавало насилниците, защото те биха могли да избегнат правосъдие като организират аборти за жертвите си без ничие знание.

Ако законопроектът бъде приет в Аржентина, това би я направило една от първите държави в Южна Америка, която узаконява абортите. На континента практиката да се абортират неродени бебета е основно незаконна. Това законодателство е още по-значимо поради факта, че папа Франциск е от Аржентина.

Защитниците на законопроекта обвиняват католическата църква, че се опитва да окаже „натиск“ върху страната, като посочват неделната литургия. Литургията предшестваше поход в подкрепа на абортите, който се състоя на следващия ден. Представители на църквата също така излязоха с изявление на 25-ти юни, което казва, че законопроекта „узаконява отнемането на най-беззащитния живот – този, който расте в майчината утроба.“

Допълнително, представители на католическата църква заявяват, че те също получават натиск от правителството, като отбелязват, че законопроекта ще принуди частни католически болници да извършват аборти.

Миналият месец долната камара на парламента в Аржентина одобри законопроект с гласуване за 123 от 129 членове, който позволява „безплатен, законен и безопасен“ аборт до настъпване на 14-та седмица от бременността. Законопроектът, и абортите, се подкрепят от организации като Хюман Райт Уоч на Джордж Сорос, която също така подкрепи легализирането на абортите в Ирландия.

Повече от 2000 адвоката от всички части на Аржентина представиха официално оплакване относно законопроекта към сената, спорейки че той е неконституционален, защото аржентинската конституция определя зачеването като начало на живота. В допълнение, повече от 700 000 подписа бяха предоставени на долната камара с искането за различен закон, който да защитава живота както на майката, така и на детето.

Въпреки опитите на правителството да узакони абортите, защитниците на живота от Аржентина на всички етапи се отказват да се предадат без борба. Литургията от последния уикенд беше поход с призив към гражданите, че #TodaVidaVale („всеки живот има стойност“).

 

Автор: Кристина Васкес| Буенос Айрес, Аржентина
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2018/07/09/thousands-rally-against-legalizing-abortion-in-argentina-its-a-tragedy-not-a-right/
Превод: Филипа В. Кирилова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации