Scroll Top

Бивш съветник към фондацията „Сюзън Комен” говори за връзката на аборта с рака на гърдата

Борба с рака на гърдата

Бивш съветник към Фондация „Сюзън Комен” за борба с рака на гърдата, напуснала поста си поради факта, че работодателят и прави дарения на федерацията  “Семейно планиране”. Фондацията също отказвала да признае връзката между абортите и рака на гърдата.

Ева Санчес Силвър, анализатор проучвания към Комен, която ще бъде основен говорител на събитие за тийнейджъри в Илинойс, напуснала работа през септември, когато разбрала, че ниско-бюджетните филиали на Фондацията, в която работи, правят дарения за най-големия национален бизнес, занимаващ се с аборти.

„Фондацията прави много за жените чрез програмите си и фондовете за проучване”, казва Силвър пред LifeNews.com, „ но това разкритие за връзката на Фондацията „Сюзън Комен” със Семейно планиране, показва ,че е налице добре обмислена стратегия за субсидиране.”

Според бившия директор на „Връзки с обществеността” към Фондация „Сюзън Комен”, Кристин Кели, филиалите на организацията са отпуснали 21 субсидии за местните представителства на “Семейно планиране” през 2003 г., които възлизали на $475,000.

Днес, преборилата се два пъти с коварната болест рак на гърдата Ева Санчес, ще говори на голямата ежегодна среща на тийнейджърите за връзката на тази болест с абортите.

Ева е убедена, че жените трябва да узнаят за резултатите от последните проучвания, според които при жените, извършили преднамерен аборт, съществува по-голям риск от заболяване от рак на гърдата, отколкото при онези, износили бременността си до края.

При някои малцинства рискът е дори по-голям. „Чернокожите жени и тези от латиноамерикански произход боледуват от много агресивен рак на гърдата, който често се открива в късен стадий и е на практика нелечим.”, казва Санчес. „ Ако има нещо важно, което си струва хората да знаят, то трябва да се разгласи, а не „да се крие в килера”. Санчес също сподели, че субсидиите за Семейно планиране са били давани по време, когато местните филиали на Фондация „Сюзън Комен” са се борили за финансово оцеляване.

„Бордът на съветниците на Комен беше наясно с неимоверните усилия, които полагахме, за да можем да финансираме филиалите си в страната.”, допълва Санчес пред LifeNews.com.

Карън Малек, президент на Коалиция “Аборт/Рак на гърдата”, похвали Силвър за позицията и да продължи да говори за опасенията си, свързани с  Фондация „Сюзън Комен”.

„Връзката на Комен със Семейно планиране, казва Карън Малек, прави невъзможни усилията на групата за борба с рака на гърдата да оцени обективно проучванията, сочещи,че след аборт в тялото на жената остават повече предразположени към рака клетки, отколкото е имало преди тя да забременее.”

„Учените са съгласни, че липсата на бременност или прекъсването и, отлагането и за по-късна възраст и недостатъчното кърмене увеличават риска и са причина за половината случаи на заболяване от рак на гърдата.”, обяснява Малек. „Ако Комен и другите организации, набиращи средства за борба с рака, наистина се стремяха да намалят процента на заболелите, те щяха да осъдят Семейното планиране, лишаващо жените от най-добрия начин за превенция на болестта.”

Ева Санчес, която е била също и съветник към  Фондация „Сюзън Комен” за испанско-говорящите народи, е работила с изследователи от Харвард и с института Фокс Чейс Кенсър Център. По настоящем, Ева Санчес е директор на “Синта Латина Рисърч”, организация провеждаща изследвания по въпросите за рака на гърдата и за техния ефект върху малцинствата.

 

Автор: Стивън Ертълт
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2005/01/13/nat-1107/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации