Scroll Top

Според проучванията абортът увеличава шесткратно риска от рак на гърдата, милиони жени вече не са между живите

Има доказана връзка между ракът на гърдата и абортите

Според проучване, публикувано в Индийския Журнал за Обществена Медицина през май 2013 г ., при жените направили аборт по желание съществува 6.38 пъти по-голям риск от заболяване от рак на гърдата. Ръководителят на изследването д-р Рамачандра Камат от отдела по обществено здраве към университета Манипал открил, че планираният аборт е сред най-рисковите фактори за това заболяване.

„Фокусирано само върху 94 случая и 94 направени теста, изследването имаше твърде малък мащаб и за него съществуваше риск от порядъка на 50 % то изобщо да не бъде оповестено”, казва професор Джоел Брайнд от Колежа Барух на Ню Йоркския Университет. „Въпреки това планираният аборт се отличи като най-високия рисков фактор (и близо до границата на статистическата значимост), защото увеличението на риска бе твърде високо – с 6.38 пъти.”

Авторите на проучването са открили и статистически незначитено увеличение на риска от заболяване от рак на гърдата с 1.76 пъти при жени, чието първо раждане е било след тридесетата им годишнина. Медицинските текстове потвърждават, че забавянето на първата износена до край бременност е също рисков фактор за това заболяване. Неоспорим факт е, че абортите допринасят за забавянето на първата нормална бременност, а в някои случаи жените остават бездетни завинаги, което също се приема за рисков фактор.

Екипът на д-р Камат е установил, че Индия има „най-високия отчетен процент на смъртност от рак на гърдата в целия свят”, и той продължава да се увеличава.

Брайнд споделя, че „намира за притеснително, че връзката между аборта и рака на гърдата достига връхната си точка в най-гъсто населените страни, където преди това заболяване се е срещало рядко. Това означава, че милиони жени ще загубят живота си от този страничен ефект на аборта. Ако вземем под внимание Индия и Китай, става въпрос за над един милиард жени. Ако само 1% от тях се разболеят от рак на гърдата в следствие на аборт, това прави 10 милиона болни жени, от които поне два или три милиона ще починат от заболяването.”

Тяхната смърт ще тежи на съвестта на Националния раков институт на САЩ, чиито ръководители прикриваха връзката на аборта с рака на гърдата 20 години, докато проучването на Дейлинг и колеги не беше оповестено.

Екипът на д-р Камат отбеляза, че едно индийско изследване, ръководено от Манджуша Рей през 2006 г ., е открило „значителна връзка между аборта и рака на гърдата.”

Коалицията “Аборт/Рак на гърдата” е международна женска организация, основана да защитава здравето и живота на жените като ги обучава и доставя информация за аборта като рисков фактор за заболяване от рак на гърдата.

 

Автор: Карън Малик | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/07/01/study-abortion-ups-breast-cancer-risk-six-fold-millions-of-women-have-died/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации