Scroll Top

Стотици хиляди се присъединиха към рекорден „Поход за Живот“ във Вашингтон

March-for-Life-1

Вдигащи врява изпод зимните си палта, шапки и шалове, стотици хиляди активисти защитници на живота се събраха на Алеята (Mall) във Вашингтон (Washington D.C.) тази сутрин, за да изпратят ясно послание към политиците към Конгреса на САЩ и цялата страна: 40 години са твърде дълго, абортите трябва да спрат! Независимо от мразовитите януарски температури, тълпата, съставена основно от тинейджъри и млади хора, беше силно развълнувана, с много групи скандиращи лозунги в защита на живота и пеещи химни, докато вървят.

През тази година събитието „Поход за Живот“ бележи 40 години от съдебния случай „Роу срещу Уейд“, от когато до сега над 55 милиона бебета са били убити чрез аборти в Америка.

Въпреки, че точният брой на присъстващите по време на похода не може да се даде, организаторите са заявили в дните преди събитието, че по всичко личи, че тълпата, която ще се събере ще счупи рекорда досега. Хотелите във Вашингтон са били изцяло заети доста преди датата, а организаторите са инсталирали два огромни екрана, за да са сигурни, че всички присъстващи ще могат да имат някакъв поглед върху това, което се случва на сцената.

March-for-Life-3Броят на присъстващите на похода предната година беше оценен на около 400 000 души, което прави числото за тазгодишното участие в страната вероятно около половин милион или повече. Популярността на събитието може да бъде видяна и в социалните медии за темата March for Life като водеща в Twitter по времето на похода рано сутринта, и във Facebook, който е пълен със снимки и нови статуси от присъствалите.

Преди да започне походът, по време на встъпителната молитва, Кардинал Шон О’Малей обяви пред присъстващите, че Папа Бенедикт е изпратил своята подкрепа чрез Twitter към тях. “Присъединявам се към всички в този поход за живота отдалеч и се моля политическите лидери да защитят неродените и да популяризират културата на живот“, е написал той от своят акаунт @Pontifex.

Въпреки, че в момента вероятността за политическа победа в борбата за защита на живота изглежда мрачна подобно на прогнозата за времето в този зимен ден, Рик Санторум, Ранд Пол и други активисти и политически лидери, които говориха пред тълпата, бяха сигурни, че са застанали на правилната страна от историческа гледна точка.

“Един ден, ние ще бъдем тук и ще триумфираме, защото любовта и истината винаги триумфират”, каза бившия сенатор от Пенсилвания, Санторум, който се представи като силен кандидат за президент през последната година.

March-for-Life-2Санторум говори, стоящ до съпругата си Карън и четири от техните деца, но неговата реч се съсредоточи около неговата неприсъстваща дъщеря Белла, която е родена с Тризомия 18 (Синдром на Едуардс). “Отношението ни към това малко момиче и страданията, през които премина и коя беше тя… това беше удивително за нас, и утвърди в нас добротата на хората в тази страна”, каза той.

“Ние бяхме окуражавани да абортираме детето, защото тя ще бъде обременена с неспособност да прави много неща и така би било по-добре за нея – но ние всички знаем, че смъртта никога не е по-добро”, каза той. “Това, за което става дума е, че би било по-лесно за нас. Белла е по-добре заради нас, и ние сме по-добре заради Белла.”

Той се обърна към всички, които са изправени пред възможността да имат деца със специални нужди, да “им дадат шанс. Приветствайте ги във вашия дом!”

След като напусна надпреварата за президентския пост, Санторум основа адвокатската група „Патриотични гласове“, която носеше огромен транспарант в днешния поход. Той гласеше „Тази страна търси истината, и не открива много от нея във Вашингтон“. “За разлика от управляващите, тези, които обичат неродените, правят света по-добро място за живеене чрез своята инициатива. Всеки ден те излизат и разтварят ръцете си; протягат ръцете си с любов за малките деца”, отбеляза Санторум.

March-for-Life-6-300x200Най-високопоставеният общественик, който говори към тълпата беше Сенатор Ранд Пол от щата Кентъки, който имаше някои философски въпроси за това как политиките въздействат върху душата на страната.

“Може ли една нация да продължи да съществува достатъчно дълго, ако не уважава святостта на живота? Може ли нация зачената в свобода да държи главата си вдигната високо, ако отказва да защити най-малките и най-уязвимите си граждани?”, попита той. “Вярвам, че великите нации и великите цивилизации произлизат от хора, които имат морален компас. Нашата нация се носи без посока, носи се в пустиня, където правилно и грешно са станали подвластни на моментните удоволствия”, допълни той.

Проучванията показват, че по-голямата част от абортите се случват не поради изнасилване, кръвосмешение или заради здравето на майката – но за личното удобство на някого.

March-for-Life-4-300x200Сенаторът, както и баща му, дължи на медицинската си кариера своите изгледи в подкрепа на живота, като си спомня дните, когато е държал в дланта на едната си ръка бебета тежащи само около половин килограм.“Вярвам, че нашата страна се нуждае от възраждане”, каза Сенатор Пол. “Вярвам, че нашата страна се нуждае от духовно изчистване.”

“Аз предизвиквам идеолозите, които стоят зад защитата на абортите, да дойдат на прегледи на такива новородени и да погледнат тези малки чудеса, а след това да кажат ‘Ние няма да защитаваме това!’“, каза той.

Още четири други членове на Конгреса говориха пред тълпата, което беше по-малко от броя говорители през изминалите години.

Народната представителка от щата Тенеси, Даян Блек, обеща да представи отново проекта за закон H.R. 217 „Title X Abortion Provider Prohibition Act“, който би забранил парите от данъците и осигуровките на американските семейства да се използват за аборти от различни организации, подкрепяни от правителството. Бившият конгресмен Майк Пенс, който беше избран за губернатор на щата Индиана през ноември, я насърчи да изпълни намерението си.

Говорителят Джон Бойнер се обърна чрез показване на видео материал, и обеща, че работи по въпроса да „събере двупартийното общество за защита на живота, за да започне да работи заедно“. Според волята на народа, той ще работи за приемане на закона за „Забрана на финансирането на абортите от данъците“, известен под кодовото име „Поправката на Хайд”.

March-for-Life-7Походът включваше и участник от демократическата партия, Конгресмен Дан Липински представител на щата Илиноис, който говори пред тълпата с предварително записано послание.

“Ние скърбим заради тази 40 годишнина от нашето говорене за най-основното и важно право на нашите най-уязвими братя и сестри”, каза той. “Има законодателни битки, в които да се борим, и ще продължа да се боря в тях като демократ, защитаваш живота, защото животът не трябва да бъде партиен проблем.”

Липински беше единственият демократ от Илиноис, който гласува против законът наречен ObamaCare през март 2010 г.

Близостта на похода до мястото на втората инагурация на президента Барак Обама доведе до нагорещяване в речите и думите на някои от говорещите и на присъстващите.„Демократи за живота на Америка“ са имали, също така, в петък преди похода, закуска с разговори по темата.

March-for-Life-5-300x200Председателят на House Pro-life Caucus, Крис Смит, представител от щата Ню Джърси, поизнесе енергична реч, в която напомни за „ужасяващото наследство” от съдебното дело „Роу срещу Уейд“ – 40 години и 55 милиона аборта по-късно – “жертви, които се равняват на цялото население на Англия”.

Неговата реч директно предизвика Президента Обама.

“Знайте това”, каза той, обръщайки се към президента, “движението в защита на живота е съставено от благородни, грижовни, умни и несебични хора. То е изключително мощно, без насилие, изпълнено с вяра, че обществената подкрепа в борбата за човешките права ще расте в интензивност, посвещение и надежда.” “И знайте това Г-н Президент: Движението за защита на живота не е само на страната на състраданието и правдата; ние сме от правилната страна на отговорната наука и на историята.”

 

Автор: Бен Джонсън
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifesitenews.com/news/santorum-to-march-for-life-love-and-truth-always-triumph
Превод: Ивайло Тинчев за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации