Scroll Top

Стотици хиляди души апелират към ЕС: Спрете да финансирате изследванията унищожаващи човешки ембриони!

ЕГИ "Един от нас"

Европейска гражданска инициатива, поставила си дръзката задача да защитава човешкия живот, дори и в най-уязвимото състояние на ембриона, е получила значителна подкрепа из континента – вече е събрала над 950 000 подписа от голям брой нации. Инициативата „Един от нас” е била възприета от групи и отделни хора в цяла Европа, поставили си за цел да постигнат по-голямата защита на човешкия ембрион.

Крайната цел на кампанията „Един от нас” е да прекрати финансирането на дейности, които включват унищожаване на човешки ембриони, по-конкретно в сферата на проучванията, помощите за развитие и общественото здраве, управлявани от ЕС. Това може да доведе до промяна на финансовите разпоредби на ЕС, които определят разходите в рамките на бюджета.

(Бел. ред. Повече за инициативата в България можете да научите и на сайта на Сдружение „Избор за живот”. Създадена е и специална българска Facebook страница, към която можете да се присъедините и да споделите с приятели.)

Петицията е изключително важна, тъй като е една от първите инициативи на европейските граждани, което само по себе си е акт на участие в демокрацията в границите на ЕС. Чрез такава инициатива гражданите могат да отправят молба за промяна в законодателството към Европейската комисия, която е административното звено на ЕС. За да бъде успешна, една гражданската инициатива трябва да бъде подкрепяна от поне 1 милион европейски граждани, идващи от поне 7 от общо 27-те страни-членки. Такава инициатива е възможно да се осъществи във всяка сфера, където комисията има правото да предлага промяна в законодателството.  Ако една инициатива получи нужното ниво на подкрепа в съюза, комисията е длъжна да внесе въпроса, за който се отнася, в Европейския парламент за обсъждане.

Кампанията „Един от нас” вече е достигнала минималния брой подписи за подкрепа в 10 страни-членки и сега ще се опита да достигне необходимата цел от 1 милион подписи с краен срок  1 ноември 2013 г. Ако петицията се увенчае с успех, тя ще е втората поред успешна гражданска инициатива в ЕС.

До момента Европейската комисия осигурява стотици милиони евро за проучвания, които унищожават човешки ембриони. В Европа това предизвика някои противоречия заради свързването на тези дейности с евгеничната идеология на Втората световна война и заради промените в тази сфера по света, като има оттегляне от опитите с ембрионалните стволови клетки. Въпреки медийния шум, който ги заобикаля и средствата, които се наливат в тях, се разбра, че ембрионалните стволови клетки нямат терапевтична полза за пациентите, докато изцяло етичното използване на неембрионални стволови клетки се прилага за надеждни лечения. Като забравим за миг огромния брой изгубени животи, биомедицинските компании вече са разбрали, че просто не могат да направят печалба от инвестирането в такива изследвания.

Инициативата „Един от нас” има потенциала да защити огромен брой човешки животи по света. Тя ще позволи да се установи солиднен етичен стандарт в Европа във връзка с достойнството на всяко човешко същество, без значение от нивото му на развитие. Освен това, тъй като в момента има много „висящи” биомедицински дела в Европейския съд по правата на човека, инициативата ще има възможността да повлияе положително на тези процеси.

Наскоро кампанията получи допълнително значителен брой подписи, когато Папа Франциск и Папа Бенедикт XVI подкрепиха инициативата. С повече такава подкрепа, тя ще има реалната възможност да достигне 1 милион подписи до 1 ноември 2013 г.

Бележка на LifeNews: Нора Съливан пише за Института Лозие

 

Автор: Нора Съливън | Страсбург, Франция
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2013/08/21/hundreds-of-thousands-tell-eu-stop-taxpayer-funding-of-embryo-destructive-research/
Превод: Антония Мирославова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации