Scroll Top

Стволовите клетки от възрастни хора – най-добре пазената тайна в медицината

Стволови клетки

Терапията чрез стволови клетки от възрастни хора и техните животоспасяващи функции са безспорно най-добре пазената тайна в медицината.

В момента стволови клетки се използват в няколко хиляди одобрени клинични изследвания от Агенция по лекарствата и храните в САЩ и лекуват всяка година десетки хиляди пациенти, а общо 1,5 милиона души са били лекувани с тях до днес. Все пак тези цифри и животоспасяващите резултати при използване на стволови клетки при множество случаи са неизвестни на повечето хора. Защо има информационно затъмнение? Може би, защото няма подходящо представяне и определение, което да е разбираемо за всеки.

Тези внушителни цифри се дължат на стволовите клетки от възрастни хора. Дълго пренебрегвани от медиите и омаловажавани дори от много хора в научните среди, стволовите клетки от възрастни хора – тези, които не оказват влияние върху разрушаването на ембрионите – са истинския златен стандарт за стволови клетки, особено когато става дума за лекуване на пациенти.

Скорошна статия в Ню Йорк Таймс дава прекрасен пример за дезинформация. Авторът дискутира теоретично лечението със стволови клетки и се оплаква, че „напредъкът е бавен”, почти всички изследвания са все още на лабораторно ниво в стъклени чиниики и малкото клинични изследвания, които са започнали, са съвсем в начална фаза. Дали поради невежество или противоречия, единственият му фокус е върху ембрионалните стволови клетки. Такава статия е по-скоро, за да обърка, а не да осветли фактите за стволовите клетки и лечението с тях.

Противно на ограниченото представяне на стволовите клетки в статията, всъщност има почти 3 500 провеждащи се или завършени клинични изследвания върху използването на стволови клетки от възрастни хора, споменати в базата данни на одобрените изследвания от Агенция по лекарствата и храните и Национален институт по здравеопазването в САЩ. Освен това огромен брой пациенти са били лекувани със стволови клетки от възрастни хора. Само в една единствена година (2012) в целия свят е имало 70 000 души, които са били третирани със стволови клетки и почти 20 000 души само в САЩ през 2014 г. Общо е документирано, че от декември 2012 г. насам са били трансплантирани над 1 милион стволови клетки от възрастни пациенти. Това означава, че днес над един и половин милиона пациенти животите им са били спасени, а здравето им е било подобрено благодарение на тези стволови клетки.

Всъщност нашето внимание пада върху стволовите клетки от възрастни, не само защото те са ефективни за пациентите, но също така и защото тези клетки биват извличани, без да се разрушава клетъчната система на донора, за разлика от ембрионалните стволови клетки и тези от плода. И двете позиции по въпроса са базирани на факти от биологията.

Гина Колата, журналист от Ню Йорк Таймс, критикува няколко „клиники за стволови клетки“ в границите на САЩ, главно чрез статии от двама защитника на ембрионалните стволови клетки (въпреки че това не е разкрито в статията или в доклада), като прави голяма разлика между клиниките, които извършват легални операции и са етични и такива, които правят това незаконно. След това тя подкрепя критиката си срещу американските клиники за стволови клетки, представяйки трагичната история на пациент, който е пътувал през океана, за да отиде до три различни клиники и да се сдобие със стволови клетки, така че върху гърба му да може се развие растяща маса от такива клетки от поне една от инжекциите.

Предупреждението, което се подразбира е, че всички клиники в САЩ, които се занимават със стволови клетки от възрастни и използват идентични методи и следователно техните пациенти могат да срещнат подобни проблеми. Наистина много клиники са изнесени извън територията на САЩ в офшорни зони, за да избегнат ограниченията и правилата на Агенция по храните и лекарствата на САЩ, но статията отново пропуска да даде определена информация за вида стволови клетки, за които се говори, и отново поражда объркване. Източник по слчая на Дъ Ню Инглънд Джърнъл ъв Медисин отбелязва, че пациентът вероятно е получил размножаващи се клетки, включително и ембрионални и стволови клетки от плода.

Разбира се, всички клиники трябва да извършват операции в рамките на съответните етични и законови граници и пациентите трябва да получават цялата информация, включително и достъпната информация дали използваните клетки са от възрастни, ембрионални или от плод; това е просто въпрос на получаване на пълно информирано съгласие. Но объркването и заблуждаването не помагат нито на пациентите, нито на науката.

Тези, които отричат научните доказателства при лечението със стволови клетки, продължават да омаловажават значението на стволовите клетки от възрастни, като отричат успеха им или дори понякога съществуването им чрез изпускането на необходимо, но нагледно представяне на определение за тях.

Но за пациентите, стволовите клетки от възрастни са истинският златен стандарт за стволови клетки. Надеждата, че стволовите клетки от възрастни могат да помагат при лечение, се осъзнават точно сега от хиляди хора по целия свят. Тези истории, тези лекари, тези пациенти, на които е било помогнато чрез стволови клетки, заслужават да бъдат чути. Хора като Синди Шрьодер, която си мислела, че е осъдена на смърт, защото имала левкемия, но лекарят ѝ бил информиран за постиженията на съвременната медицина и информирал Синди и семейството и че има надежда – лечение чрез стволови клетки от възрастни. Година след назначеното лечение, Синди вече води пълноценен, активен живот и семейството и е сплотено повече от всякога. Нейната история, както и другите хиляди истории, не са теоретични; това е истинската наука за стволовите клетки от възрастни хора.

 

Автор: Д-р Дейвид Премтис | Вашингтон, САЩ
Източник:
 LifeNews.com
Оригинална страница: http://www.lifenews.com/2016/08/30/adult-stem-cells-the-best-kept-secret-in-medicine/
Превод: Диана Македонска за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации