Scroll Top

Европа забранява клонирането на животни, но не и на хора

Клониране на хора - бебета

Винаги се учудвам как хората в Европа се бунтуват срещу технологии като растителните ГМО, но не обръщат особено внимание на човешките генни модификации в ранните стадии на тяхното прилагане.

Според вестник „Индипендънт“:

В Англия се очаква да стартира за първи път генна манипулация с човешки ин витро зародиши, ако учени, опитващи се да разберат защо някои жени страдат от повтарящи се аборти, получат разрешение за това.

Ако правителствените органи по контрола на раждаемостта дадат това разрешение, за втори път в историята хромозоми от човешки ин витро зародиши ще претърпят генна модификация с помощта на революционна генно-обработваща техника, наречена Crispr/Cas9.
Междувременно, Европа забрани клонирането на домашни животни.

Според „Сайънс Инсайдър“:

Европейският парламент е гласувал забрана за клониране на всички домашни животни, както и продажбата на добитък, потомството му и всякакви продукти, добити от него.

Мярката, приета с мнозинство, превишава директивата, предложена от Европейската Комисия през 2013 г., която щеше да наложи временна забрана за клониране само на пет вида животни: едър рогат добитък, овце, прасета, кози и коне.

Поддръжниците на забраната се позоваха на загрижеността си за благополучието на животните, тъй като само малък процент от клонираното поколение доживява до термина, а много умират скоро след раждането си.

Забраната не се отнася за случаите на клониране с научна цел, нито за опитите да се клонират застрашени природни видове.

Подобна забрана обаче, касаеща човешкото клониране, не съществува в Европа.

Има протокол, който е против разрешаването клонирани бебета да бъдат родени, и някои страни като Германия определят като незаконно създаването на клонирани ембриони, но други, като Великобритания, която дори разрешава ползването на животински яйцеклетки в опитите за клониране, дава зелена светлина на проучванията, свързани с човешкото клониране.

Понякога ми се струва, че за някои хора животните са по-ценни от човешките същества.

Бележка на LifeNews.com: Уесли Смит е доктор по право и адвокат, който е специален консултант към Център за биоетика и култура и който пише за изключителната стойност на хората и техния живот.

 

Автор: Уесли Смит | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifenews.com/2015/09/24/europe-bans-animal-cloning-but-human-cloning-has-not-been-banned/
Превод: Весела Митева-Костова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации