Scroll Top

Обвиняват правителството на Македония във „война срещу жените“ за минимални рестрикции в закона за аборта

Република Македония

Правителството на Македония е засипано с критики от левите партии след като разгледа въвеждане на някои промени при извършването на аборти, след десетилетия на комунистическо управление, в което практически е нямало никакви рестрикции при абортите по желание.

Във вестник Дневник бяха цитирани „групи за защита на човешките права“ и опозиционни партии, които нарекоха проектозакона „война срещу жените“.

Това, което законът ще изисква, е жените да дадат писмено съгласие за извършване на аборт, да имат извършен преглед от гинеколог преди аборта и да има 3 дни изчакване за процедурата.

Законът ще изисква и „партньорът на жената“ да бъде информиран.

Проектозаконът вече бе одобрен на първо четене от Парламента. Критиките са насочени най-вече срещу изискването за три дни размисъл.

Правителството е под натиск. Министърът на здравеопазването Никола Тодоров каза, че проектозаконът „не застрашава свободното право на аборт.“

Според статия в Okno.mk проектозаконът давал правото на решение на Министерството на здравеопазването и „подценявал способността на жената на вземе решение и поставял под въпрос легитимността на нейния избор.“

„Не бих защитил закон против аборта”, казва Тодоров. „ Законът само подобрява системата за контролиране на абортите и защитава родителите.“

Тодоров казва, че подобна практика има в повечето страни в ЕС, като 3-дневния период е един от най-кратките – в Дания той е 14-дневен, във Франция – 7 дни, в Белгия – 6 дни, в Холандия – 5 дни.

„Това е един от най-кратките периоди на размисъл от момента на първото посещение до момента на извършване на аборта, „казва Тодоров пред радио МОФ. В това време майката ще получи повече информация за процедурата.

Някои опоненти са против изискването абортът да се впише в медицинската история на жената. Според други пък заради 3-дневния изчаквателен период някои жени щели да прибегнат към нелегален аборт, което крие рискове за тях.

Член 191 от Федералната конституция на Югославия от 1974 година каза, че всеки човек има право да избере свободно колко деца да има и кога да стане това.

Според законите на бившата социалистическа република на Югославия Македония абортът се разрешава без значение от причината през първите 10 седмици на бременността. След това се изисква одобрение от 3 лекари и 1 социален работник.

По данни на ООН през 80-те в Македония, която е била част от Югославия, се регистрират „висок брой аборти, висок брой повторни аборти, висок брой аборти във втори триместър, висок брой аборти при подрастващи,“ което означава, че абортът се е ползвал като средство за контрацепция, с „всички рискове, които крие това“.

Въпреки лесния достъп до аборти, броят им намалява през 80-те до независимостта на страната, след пик от 70.6 аборта на 1000 жени на възраст 15-44 г. през 1986 година до 28.5 през 1996 година.

Абортът и контрацепцията са важен въпрос за бившата социалистическа република Югославия. През 1966 година в държавата влиза филиал на International Planned Parenthood – Асоциацията за семейно планиране. Данни на ООН показват, че броят на абортите съвпада с увеличаване на използването на изкуствени контрацептиви.

При население от над 2 милиона раждаемостта в Македония е 1.49 деца на жена, което е под нормата от 2.1 необходима за поддържане на населението.

От социалистическия период през 40-те години насам раждаемостта в страната непрекъснато намалява. През 1947 година е имало 35.3 раждания на 1 000 жени, а през 1960 година (първата година, в която има такива данни) раждаемостта е 4.11 деца на жена.

През 1993 година цифрите са много различни – 16.67 раждания на 1 000 жени и 2.15 на жена.

Въпреки че населението все пак расте, ръстът е силно намалял, от 0.43% през 2001 до 0.24% през 2011 г., след драматичен спад през 80-те.

Македонското правителство обяснява намалението на раждаемостта с „отлагане на брака за по-късна възраст“.

Правителството също така регистрира и застаряване на населението: „Промените във възрастовата структура на населението също имат влияние”.

 

Автор: Хилари Уайт | Македония
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална публикация: http://www.lifesitenews.com/news/govt-of-macedonia-accused-of-war-on-women-for-minimal-abortion-restrictions
Преводът е собственост за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации