Scroll Top

Защо жените правят аборти?

Притеснена млада жена

Много хора вярват, че причините, поради които жените правят аборти, са да спасят живота си или физическото си здраве, или в случаи на изнасилване и кръвосмешение, или да избегнат дефекти по рождение на бебето. Това е заблуда, която организациите защитаващи абортите, продължават да поддържат, защото им помага да разпространяват абортите в нации, в които все още има закони защитаващи живота. Веднъж успели с това, те започват кампании за легализация и на абортите по желание.

0,69% от абортите са направени поради „тежки случаи“

Изчисленията въз основа на статистически данни, предоставени от медицински списания и правителствени проучвания в САЩ (бел. ред. за съжаление, в България няма такава статистика) показват, че тежките случаи, заради които се извършва аборт, са много по-редки, отколкото повечето хора вярват:

  • 0,36% от абортите са направени, за да се спаси живота или здравето на майката (5 200 годишно)
  • 0,09% са направени в случаи на изнасилване или кръвосмешение (1 300 аборта годишно)
  • 0,24% са направени за вродени дефекти на плода (3 470 годишно)

0.69%  са за всички тежки случаи в комбинация (9 970 годишно)

Следователно 99,31% от всички аборти се извършват по социални или икономически причини.

Какво казва водещата група по статистически изследвания, която е защитник на абортите?

Дори институтът на Алън Гутмахер, водещата група за проучване на абортите, определя броя на абортите, направени поради тежки случаи, под 7%. (Гутмахер е изследователската група на Федерацията за семейно планиране на Америка, най-голямата верига клиники за аборти в Съединените щати.)

Причини за аборт в САЩ - Резултати от проучване - други причини

Гутмахер са направили няколко проучвания, в които са питали хиляди жени за причините, порди които са направили аборт. Резултатите от тези проучвания в периода от 1987 и 2004 г., са показани тук. Тези проучвания показват, че според самите жени тежките случаи представляват само 7% от всички аборти.

Статистика на клиниките за аборти

Проучване, обхващащо повече от 120 000 жени, направили аборт, извършено от щатите Луизиана, Небраска и Юта през годините от 1996 до 2003 г., ни дава, може би, по-прецизна оценка на броя на абортите поради „тежки случаи“, в сравнение със статистиката на Гутмахер, защото това са числа, които клиниките за аборти трябва официално да отчитат.

Клиники за аборт в три щата, самоотчети: причини порди които жените правят аборти

  • Общ брой аборти: 122 083
    • Изнасилване и кръвосмешение – 273 (0,22%)
    • Живот или физическо здраве на майката – 513 (0.42%)
    • Дефекти при раждане – 250 (0,20%)
    • Общо тежки случаи – 1 036 (0,84%)
    • Всички други причини: 121 047 (99.16%)

Така, според собствените отчети на тези клиники, абортите поради тежки случаи са 0,84% от всички извършени аборти.

Причини, поради които жените правят аборти от международна гледна точка

Причини за аборт в САЩ - Резултати от проучване - други причиниПричините жените да правят аборти по целия свят са до голяма степен еднакви. През 1998 г. Институтът Гутмахер публикува резултатите от проучвания, показващи, че запазването на начина на живот като причина също преобладава сред абортиращите жени и в други държави. Резюмето на проучванията, проведени в 26 страни извън САЩ, е въз основа на данните, получени от анкетирани 62 658 жени.

Тъй като изнасилването и кръвосмешението са включени в „по други причини“, максимум 5,8% от всички аборти, извършени в другите страни, се правят поради тежките случаи, а минимум 94,2% се извършват, за да се запази начинът на живот на майката или да се угоди на близките.

Какъв е изводът?

Дори хората, които твърдят, че тежките случаи оправдават аборта, трябва да признаят, че тези тежки случаи са малка част от причините за аборт.

 

Автор: Дебора М. Пироч | САЩ
Източник:
Human Life International
Оригинална страница: https://www.hli.org/resources/why-women-abort/
Превод: Диляна Николова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации