Scroll Top

Баща научава, че бебето му има Синдром на Даун, но отказва аборт и казва “Имам дъщеря, която да закрилям!”

Том и Роузи, която е със Синдром на Даун

Когато  Том и Карен научили, че ще им се ражда трето дете, те се притеснявали преди всичко за материалното си благосъстояние и доколко би им било възможно да изхранят още едно гърло. По това време Карен била на 39 г. и решила да се подложи на теста на Барт, чрез който е възможно да бъде установено дали едно бебе е носител на синдрома на Даун.

Седмица по-късно им съобщили, че вероятността, отговорът да е положителен, е 1:12. Том споделя това пред Mirror Online: “Във Великобритания дори вероятност като 1:200 се счита за висока”, обяснява той. “Така че 1:12 звучеше почти неизбежно. Когато се обадиха на Карен във връзка с резултатите, побързах да отида при нея.”

След първоначалния тест в болницата предложили на двойката още един, амниоцентеза, и шест дни по-късно лекарите потвърдили, че бебето би могло да се роди с това заболяване. Но когато медицинският екип попитал двойката дали желаела аборт, тя отказала.

“И Карен, и аз искахме бременността да продължи – дори не обмислихме алтернативата, затова, когато лекарите ни зададоха този въпрос, ние го игнорирахме – добавя Том. – “Те изглеждаха изненадани. Предполагам, това се дължи на факта, че цели 90% от бременностите във Великобритания, при които ембрионът има Синдром на Даун, биват прекъснати.

Въпреки необоримото доказателство, че децата със Синдром на Даун са дар, а не бреме за обществото, хората все още биват притискани и окуражавани да предприемат аборти. И за жалост ситуацията с това семейство не била по-различна. Том много се дразнел на лекаря и акушерката, които продължавали да оказват натиск върху него и съпругата му и не казвали нищо положително за бъдещето на детето им.

“Когато ги попитах дали разполагат с някакви брошури, те просто ми подадоха къс хартия с някакъв сайт, надраскан върху него. Бях много объркан и ядосан и, поглеждайки назад към миналото, тези частни специалисти в сферата на здравеопазването можеха да разколебаят една двойка по-малко от решението ѝ да направи избор, за който би съжалявала.

Семейството на Том и Карен

По-нататъшните тестове показали, че в сърцето на бебето има дупка. Това е често срещано явление при деца със Синдром на Даун и много от тях се нуждаят от операция още с раждането си. Всъщност половината от децата с това заболяване имат някакъв порок на сърцето. За щастие успешната операция обикновено позволява на тези деца да продължат да растат като всички други деца, дори и със синдрома на Даун.

Бременността на Карен напредвала безпроблемно, но с наближаването на термина тя и съпругът й все повече се притеснявали. Все пак няколко седмици след поставянето на диагнозата двамата научили нещо хубаво: “Няколко седмици след резултата от амниоцентезата се прибрах вкъщи и заварих Карен да ме чака на вратата, разказва Том. – “Обадиха се от болницата – ще имаме момиченце” – усмихна се тя. Аз паднах на колене, просълзен от щастие и облекчение. Бях намерил нещо положително, на което да се опра. Винаги съм искал дъщеря и в този момент започнах да се примирявам със случващото се. Имах дъщеричка, която да закрилям.”

Нарекли момиченцето Роузи и на шестмесечна възраст тя се подложила на операция на сърцето.

“Операцията продължи седем часа и половина”, споделя Том. – “Тананиках си наум стиховете от песента “Прекрасно момиче, остани с мен.” Чувствах се, сякаш общувах с нея. Когато тя излезе от операционната зала, я заведоха в интензивното. Седях до кошарата ѝ и държах ръчичката ѝ и в този момент осъзнах, че фактът, че тя имаше Синдром на Даун, беше без значение. Всичко, което исках, бе момиченцето ми да се върне вкъщи невредимо. За щастие операцията беше успешна и детето се прибра след осем дни. Сега Роузи е на три години и половина. Посещава двама логопеди – а също така започна и да ходи в местната детска градина. Братята ѝ я обожават, така че мога да съм спокоен, че тя ще бъде защитена, докато расте. Имам всички причини да вярвам, че тя ще води един пълноценен и самостоятелен живот”, заключава той.

 

Автор: Сара Загорски | Лондон, Англия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2014/10/30/learning-his-baby-had-down-syndrome-he-refused-abortion-i-have-a-daughter-to-protect/
Превод: Невена Петкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации