Scroll Top

Щатът Тексас ще изисква погребване на абортираните фетуси

Гинекологичен кабинет

В края на ноември 2016 г. Тексас одобри нови правила, които изискват от медицинските заведения, извършващи аборти, да погребват останките на фетуси вместо да ги изхвърлят на сметището като останалите форми на медицински биологичен отпадък. Това сложи край на месеци на оспорвани дебати и разтревожи групите защитаващи правото на аборт.

Правилaта, които влязоха в сила на 19 декември, изискват абортираната тъкан от фетуси да бъде погребвана независимо от гестационната възраст. В тях е посочено, че останките могат да бъдат погребани веднага след извършването на аборта или могат да бъдат погребани или разпръснати след като са били кремирани. Останките от фетуси могат също така да бъдат дезинфекцирани преди погребението, съгласно насоките.

Правилото беше предложено тихо през юли 2016 г. от губернатор Грег Абот,  според The Texas Tribune, скоро след като Върховният съд отмени части от закона в Тексас, които можеха драстично да намалят броя на клиниките за аборти в щата и особено тези извън големите градове.

През юли The Tribune съобщиха, че републиканецът г-н Абот, цитирал предложението в писмо за набиране на средства като доказателство за неговата работа за „защитата на правата на неродените“ и за обръщане на тенденцията в щата срещу абортите.

„Аз вярвам, че е наложително да се въведат по-високи стандарти, които да отразяват нашето уважение към святостта на живота“, казва той в писмо, което е публикувано в The Tribune. “Поради тази причина Тексас ще изисква клиники и болници да погребват или кремират човешки и фетални останки.“

“Не вярвам, че човешки и фетални останки трябва да бъдат третирани като медицински отпадък и да бъдат изхвърляни на сметища“, добави г-н Абот.

Според правилата, абортираните останки от фетуси трябва да се обработват като починал човек и „да се използва процес на кремация, погребение или поставяне в ниша или да се използва процеса на кремация последван от поставяне на праха в ниша, гроб или разпръскване на праха според закона“.

Министерството на здравеопазването и човешките ресурси в Тексас проведе две публични изслушвания на предложението и разгледа около 35000 коментара откакто то беше представено, разказва Кари Уилямс, говорител на министерството. Тя каза, че коментарите и притесненията на хората са взети под внимание при завършването на правилата.

Едно притеснение – изказано от Медицинската асоциация в Тексас и Асоциацията на болниците в Тексас – било, дали предложението ще изисква жените, които са имали спонтанен аборт у дома, да транспортират техните останки от фетуси до медицинско заведение, за да се организира погребение.

“Направихме някои промени в правилата, включително добавяне на текст, който да изясни, че тези правила не се отнасят до спонтанни аборти или аборти извършени у дома. Добавихме и друг текст, който да изясни, че издаването на акт за раждане или акт за смърт не е необходимо за правилна работа при новите правила.“ – каза г-жа Уилямс.

Но активистите за защита на правото на аборт казват, че новите правила не спомагат за безопасността и благосъстоянието на жените, преминаващи през процедура на аборт и водят до ненужна намеса в личния живот на пациентите.

Медицинската асоциация в Тексас и Асоциацията на болниците в Тексас изразиха подобно притеснение в писмо, изпратено през октомври до Министерството на здравеопазването, казвайки, че „тези правила отново ще представят регулаторна намеса“ в „уникалните взаимоотношения“ между лекари и пациенти.

Хедър Бъзби, изпълнителния директор на NARAL Pro-Choice Texas, организация за защита на правото на аборт, критикува „добавянето на немедицински ритуал“ към една медицинска процедура и нарече новите правила „леко завоалиран опит да се засрамят тексасците, които са правили аборти и да се затруднят лекарите, които ги предоставят.“

“Държавната агенция за пореден път пренебрегна опасенията на медицинската общност и на хиляди тексасци като си играе на политика с личните решения за здравеопазване на хората,“ каза г-жа Бъзби и добави, че Министерството на здравеопазването в Тексас не е успяло да даде доказателство, че това правило ще бъде от полза за публичното здраве или ще подобри безопасността на модерната медицина.“

Тексас не е първият щат, който приема задължително погребване на останките от фетуси. „Индиана и Луизиана приеха подобни мерки миналата година, но в нито един щат те не са влезли в сила, поради продължаващите законови предизвикателства“, каза Гавин Броуди от Центъра за репродуктивни права, който заведе дело срещу правилата в Луизиана. Закона на Индиана беше подписан от губернатор Майк Пенс, новоизбраният вицепрезидент на Съединените Щати.

Нанси Нортъп, председател на Центъра за репродуктивни права, каза, че правилото на Тексас не е медицински обосновано и „само би увеличило бариерите пред репродуктивната грижа докато умишлено порицава и заклеймява тексаски жени.“

„Само преди пет месеца Върховният съд на САЩ отмени два шарлатански тексаски закона и обяви ненужните медицински ограничения на достъпа до аборт за противоконституционни,“ каза тя. „Сега тексаските политици отговориха с най-безочливо безсмислените и обидни ограничения досега.“

 

Автор: Лиам Стак
Източник:
 The New York Times
Оригинална страница: https://www.nytimes.com/2016/11/30/us/texas-burial-aborted-fetuses.html
Превод: Надежда Димитрова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации