Scroll Top

Двете жени, участвали в легализирането на абортите в САЩ, днес желаят забраната им

Джейн Роу и Мери Доу

В дебатите за аборт  в САЩ, две имена са тези, които най-често се споменават – тези на Джейн Роу и Мери Доу, ищците в делата от 1973-та, влезли във Върховния съд и спомогнали за легализирането на абортите в страната.

Поради отбелязването на 40 годишнината на двете важни дела в края на януари – Роу срещу Уейд и Доу срещу Болтън,  новинарските  медии отразяват изказаните през годините мнения на лидерите от двете страни на дебата и състоянието до което дебатът за абортите е достигнал днес.

Тъкмо в тази вихрушка от медийно отразяване, жена с името Сандра Кано* се обърна към християнския вестник Christian Newswire с изказване, призоваващо двете дела гледани през 1973-та година от Върховният съд да бъдат преразгледани. Само по себе си това може да не изглежда значително, докато не разберете, че другото име на Кано е Мери Доу.

ДА, тази Мери Доу. 

Сандра Кано е не друг, а ищецът от делото Доу срещу Болтън, по-малко известното от двете дела водени във Върховният Съд , които спомогнаха за отприщването на вълната от аборти в САЩ.

През 1977 г., 22 годишната Кано е бременна с четвъртото си дете, след като е загубила попечителството над  две от децата си и дала за осиновяване третото. По това време абортът в Джорджия, щатът където Кано е живяла,  е бил незаконен, освен ако не става въпрос за извънредни случаи. Въпреки това адвокатите изтъкнали, че тя би трябвало да има право на аборт.  В решението си, произнесено в същия ден, в който и това по делото Роу срещу Уейд, Върховният американски съд се съгласява с адвокатите.

Докато делото Роу срещу Уейд отменя всички държавни ограничения върху абортите през първите няколко месеца, делото Доу срещу Болтън предлага възможност за аборт през всичките девет месеца от бременността.

Въпреки всичко, Кано твърди, че цялата достоверност на делото Доу срещу Болтън е била лъжа: че тя никога не е искала аборт, и че е била подмамена да подпише клетвена декларация за аборт докато е попълвала документите за развода си и се е опитвала да си върне попечителството върху другите си деца.

По думите на Кано, тя избягала от щата когато майка ѝ и адвоката ѝ я насилили да направи аборт.

През 2003 г. Кано е започнала съдебни процедури с цел да промени решението от делото, което носи нейното име. „Моя опит и положението ми, което не беше взето под внимание, а представено погрешно, ме превърнаха не в друго, а в един символ в делото Доу срещу Болтън“ – е написла тя в клетвената декларация.

Въпреки, че опитът ѝ да върне делото си в съда, за да бъде преразгледано се е провалил, това не я спира да работи за промяна на решението от делото по други начини.  В тазседмичното си изказване, Кано потвърди отново убеждението си, че е била: „ използвана от съдебната система  чрез подвеждащ предлог, с цел легализиране на абортите в Америка.“

„Никой не бива да има правото да убива децата си. Никоя майка не би трябвало да иска да го направи“ споделя тя, сравнявайки случая си като “договор със Смъртта”.“

Междувременно, името на друга жена, Норма МакКорви, се беше появило за кратко в заглавията по време на миналогодишните избори, когато пусна реклама в подкрепа на избора за живот с графични изображения на абортирани деца, обвинявайки президента Обама за „убиването на бебета“ поради подкрепата му за абортите.

Повечето не биха познали истинското име на МакКорви, но веднага биха се сетили за нейния псевдоним – Джейн Роу.

ДА, тази Джейн Роу.

При все че МакКорви  работела години наред след делото Роу срещу Уейд като активист в подкрепа на абортите, в средата на 90-те обявява, че е променила убежденията си и вече е защитник на живота. Промяната дошла след като групата за защита на живота, Operation Rescue, се преместила в съседство до клиниката за аборти където работела, а тя се запознала лично с някои от лидерите на групата за защита на живота.

“Бях убедена от адвокатката си феминистка да излъжа, че съм била изнасилена и че трябва да направя аборт.“ – така Норма започва разказа си в миналогодишната реклама. – „Това беше лъжа“.

„От тогава , повече от 50 милиона бебета са били умъртвени. Ще нося вината за това до гроб.“ – споделя още тя.

През 2003-та, Норма подава заявление за повторно отваряне на делото по случая Роу срещу Уейд, което е отхвърлено. Подобно на Сандра тя не се отказва и продължава да говори за участието си в случая.

В показание  публикувано на нейния уебсайт Норма пише: „Аз съм на 100% вярна на Бог и 100 процентов защитник на живота.“ „Без изключения и без никакви компромиси.“

За мнозина е шок, че нито една от двете жени, чиито имена са станали практически синоним на легалния аборт в Америка не са преживели аборт, както и че сега и двете са страстни защитници за живот и са посветили живота си на това  да преобърнат решението на случаите, носещи техните имена.

Фактът, че малцина знаят за  Норма и Сандра без съмнение идва от части от мълчанието на активистите за аборт и либералната  и общоприета медия, за която измяната между партньорите е едно неудобство, което трябва да бъде потулено – особено имайки предвид неласкателните описания  и измамните техники на защитниците на абортите, които те са използвали за да се възползват от двете жени.

И двете жени са били млади, необразовани, бедни и манипулирани, за да се превърнат в център на национална медийна буря, когато момента за това назрее. И двете казват, че случаите им са базирани на откровени лъжи: този на Норма – че е била изнасилена, а този на Сандра – че въобще е искала да направи аборт. Тези факти са пазени в тайна.

Според Трой Нюман от Operation Rescue, движението за защита на живота би могло да направи още повече, като помогне на двете жени да разкажат собствените си истории и да напомнят на хората за съмнителните основи, върху които е приета легализацията на абортите в Америка.

“Повечето последователи в движението за защита на живота са нови членове“, споделя Нюман в интервю с LifeSiteNews.com, „и грешката която лидерите като мен правят е, че не говорят много за историята на движението.“

„Бях до Норма, когато тя прие християнството, а по-късно стана Римокатоличка“, допълва Нюман. „Поддържах контакти и със Сандра Кано, и сякаш защото аз бях запознат с историята, не я повтарях пред другите.“

Необходимостта да се образоват младите хора идва от факта, че според изследване направено от  Pew Research и показано този месец, едва 44% от хората на възраст под 30 години въобще знаят че делото Роу срещу Уейд има нещо общо с абортите.

Според Нюман е наложително хората да познават фактите от делата Роу срещу Уейд и Доу срещу Болтън. „Фактите, върху които лежи делото на Роу се пропукват и издишат отвсякъде и всеки един, който ги подкрепя го прави изкуствено , неглижирайки фактите и доказателствата.“

„Индустрията за аборти е разбрала как да удържа позициите на своя продукт – те не говорят за аборта и не споменават историята му. При все това, когато обърнем внимание на обективните факти, свързани с хора като Сандра Кано и Норма МакКорви, или с много други, които са подкрепяли аборта или са направили такъв, но към днешна дата са напълно против него.“ – казва той.

„И изглежда единствения начин, по който хората подкрепящи аборта го пропагандират, е чрез прикриване на грозната истина за същността на абортите“, допълва Нюман. „Никога не говори за аборта. Не споменавай за тези, които са променили възгледите си и забравете за каквито и да е интелектуални обсъждания по темата.“

Според Нюман историите на Норма и Сандра са важни, защото показват как „хората имали някакъв опит свързан с абортите или обмисляли да се подложат на аборт за период от време в крайна сметка стават защитници на живота.“

„Сандра Кано и Норма МакКорви  не правят изключение“, заключва Нюман. „Те са видели ужасяващите странични ефекти  от делото Роу срещу Уейд и какво не е наред с обществото.  Безкрайни морета от ранени хора. Това е ужасяващата трагедия на аборта.“

*  Малко след оригиналното публикуване на статията, през септември 2014 г., Сандра Кано почина.

 

Автор:  Норма Маккорви, Operation Rescue
Източник: LifeSiteNews.com
Оригинална статия: https://www.lifesitenews.com/news/two-women-legalized-abortion-in-america-now-both-of-them-want-it-reversed
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации