Scroll Top

Белгия може да стане първата страна, узаконила детската евтаназия

Детска Евтаназия

Белгия може да стане първата страна в света, която ще позволи на тежко болни деца да взимат самостоятелно решение относно необходимостта от евтаназия. Това може да се случи, ако депутатите решат да разширят формулировката на спорния закон за доброволния отказ от живота.

“Ние всички знаем, че евтаназията вече се практикува и при децата”, заяви Питър Деконинк, председател на белгийската организация за медицинска етика в белгийския Сенат. Действащите закони в Белгия позволяват прилагането на евтаназия само на лица над 18 години. Новият закон, изглежда, позволява на лекарите да взимат индивидуално решение във всеки отделен случай, при условие, че детето в достатъчна степен осъзнава своите действия. Освен това, лекарите трябва да се уверят в безнадеждността на състоянието му.

През 2011 г., според статистиката в европейските страни, са евтаназирани 1 333 лица, което представлява около 1% от всички смъртни случаи. Християнските деноминации, в това число и Римокатолическата църква в Белгия, се готвят да оспорят новото предложение. “Ние изразихме сериозните си опасения относно декриминализирането на евтаназията още през 2002 г. – припомни архиепископът на Брюксел Андре-Джоузеф Леонард, – на първо място, защото у нас съществува и отлично функционира палиативната помощ”. Доклад на Christian Post от 2011 г. потвърждава, че почти всяка по-голяма християнска деноминация официално се противопоставя на евтаназията и асистираното самоубийство.

 

Източник на български: Евангелски ВестникБелгия може да стане първата страна, узаконила детската евтаназия
Източник на английски: cnlnews.tv

Свързани публикации