Scroll Top

Ползването на противозачатъчни от млади жени променя необратимо мозъка, влияе на психиката

Перорарлни (орални) контрацептиви, хапчета

Приемането на перорални контрацептиви в юношеството е свързано със значителни структурни промени в някои от областите на мозъка, като паметта и емоционалното развитие. Наблюдават се притъпени реакции при стрес и различия в мозъчната активност при функциониране на паметта.

Използват се от 150 милиона жени по света и съществуват от повече от 60 години! Пероралните контрацептиви, във вид на противозачатъчни хапчета за контролиране на бременността, са част от живота на голям брой жени, които често започват да ги използват през пубертета и в ранната си юношеска възраст. Оказват ли тези хапчета някакво влияние върху здравето на мозъка? Група изследователи от Университета в Отава са направили проучване по този въпрос. За да научим повече, проведохме разговор с Нафиса Исмаил, старши изследовател и доцент във Факултета по психология и Изследователската катедра по стрес и психично здраве към Университета в Отава.

Защо решихте да проучите как пероралните контрацептиви влияят върху реакциите на стрес и мозъчната активност?

„Милиони жени приемат перорални контрацептиви, но малко се знае за това дали синтетичните хормони, съдържащи се в тези контрацептиви, имат влияние върху поведението и неврофизиологията, особено през критични периоди за развитие на мозъка, каквито са пубертета и ранното юношество.

Заедно с д-р Андра Смит, професор във Факултета по психология, проведохме проучвания за това дали има различия в реакциите на стрес, или как някой реагира на стрес, в структурата на мозъка и функционирането му, при жени, които са започнали приемане на перорални контрацептиви през пубертета или в зряла възраст в сравнение с тези, които никога не са използвали противозачатъчни хапчета. Това проучване е проведено от аспирант Рупали Шарма, подкрепено от анализатора на изображения в неврологията – д-р Джуо Фанг, и екип от студенти.“

И какво открихте?

„Открихме разлики в структурата и функциите на мозъка между тези, които приемат перорални контрацептиви и тези, които не употребяват такива.

Първо, употребата на перорални контрацептиви е свързана с увеличаване на активността на префронталната мозъчна кора по време на обработване от работната памет на стимули с негативни влияния – като образи на оръжие, инциденти с автомобили и др.

Също така, в изследването ни проучихме влиянието на социални стресори (изисквания на обществото или в семейството) и установихме, че при жени, започнали използване на перорални контрацептиви през пубертета или юношеството, се проявява притъпена стрес реакция, което означава, че те не реагират на стресорите в степента, в която реагират жени, започнали да приемат орални контрацептиви в зряла възраст. Друга разлика се открива и в мозъчната активност по време на обработването от работната памет на неутрални образи.

В обобщение, употребата на орални контрацептиви е свързана със значителни структурни промени в мозъчните области, отговарящи за паметта и емоционалната обработка. Тази употреба променя и реактивността на стрес.“

А защо това е важно?

„Нашите открития предлагат критичен поглед върху здравето на жените. Те водят до информираност за потенциалните влияния от употребата на перорални контрацептиви, както и за невралните механизми при жените, развиващи нарушения в настроението след употреба на противозачатъчни хапчета. Депресията е една такава възможност. Някои жени се оплакват от депресивни признаци по време на прием на перорални контрацептиви. Трябва да сме наясно с това и да говорим с нашия лекар, ако проявяваме подобни симптоми.

Целта на нашето изследване не е да разубеждаваме жените или да ги възпираме да приемат перорални контрацептиви. Ние бихме искали само да им дадем съвети, с които могат да вземат информирано решение за това какво е най-доброто за тях. Предстои още много работа, за да се разбере напълно въздействието на пероралните контрацептиви върху здравето на жените.“

Бележка от Сдружение “Избор за живот”

Нашата органзация и членове не възприемат употребата на перорални контрацептиви за нормална, тъй като някои хормони и други химикали имат абортиращ ефект. Както можем да видим, научните изследвания също показват, че те имат и негативен ефект за здравето на жените.

За предпазване от забременяване, ако има нужда от такова, препоръчваме контрацепция, която няма потенциална възможност да убива заченатия човешки индивид – такива са естествената контрацепция основана на менструалния цикъл и периода на овулация, преградните методи на контрацепция (презервативи и спермицидни кремове), а в краен случай, при наложителни медицински или други важни причини, и пълна стерилизация. Тези методи са и изцяло безопасни за женското здраве.

 

Автор: Жустин Буте | Университет на Отава
Източник: Neuroscience News
Оригинална статия: https://neurosciencenews.com/birth-control-brain-16718/
Превод: Лиляна Йончева за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации