Scroll Top

Редовно събрание на “Един от нас” и “Седмица за живота” в Брюксел

One of Us - Ordinary General Assembly in the European Parliament, Brussels

Брюксел – 22 март, 2018. На 20 март 2018 година Европейската федерация “Един от нас” се събра за годишното си Редовно събрание в Европейския парламент в Брюксел и участва в сесия от “Седмица за живота”.

Представителите на гражданските организации от федерацията “Един от нас” още веднъж се събраха в централата на върховната власт на европейските граждани. В същият парламент, където Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) Един от нас представи 2 милиона подписа с искането европейските институции да защитят човешките ембриони от момента на зачатието, приемайки ги за Един от нас.

Участници от 20 страни, сред които Германия, Белгия, България, Холандия, Италия, Испания, Словакия, Португалия, Полша, Франция, Люксембург и други страни от ЕС се изказаха по време на това събитие с искане за защита на живота и отхвърляне на настоящите заплахи срещу него, а също и за по-голямо внимание към жените по време на тяхното майчинство и към възрастните хора в последните стадии на живота им.

За първи път беше представен новият проект на федерацията Платформа за култура “Един от нас”, чиято цел е да даде право на глас на съвременни европейски мислители и интелектуалци, които защитават ценностите вдъхновили бащите-основатели на Европейския съюз. Техните интелектуални дейности и резултатите от работата им ще утвърждават ценностите, които са в основата на Европейската федерация “Един от нас”.

One of Us - Ordinary General Assembly in the European Parliament, Brussels

След редовното събрание, членовете на различните национални организации участваха в сесия от “Седмица за живота”, която се празнува всяка година от Групата по биоетика към Парламентарната група на Европейската народна партия и в която “Един от нас” участва активно.

Сесията повдигна въпроси свързани с етиката на прилагане на новите технологии в близкото бъдеще. Дебатът се съсредоточи върху възможното представяне на роботите в правото като личности, усложненията, до които може да доведе създаването на “Всеобщ кодекс за поведение” за тях и адаптирането на изкуствения интелект в човешкото тяло. Като заключение от сесията, говорителите се възпротивиха на някои тенденции в тази насока като казаха, че “Прилагането на научния и техническия напредък в области като генетичното инженерство и биотехнологиите разширява обхвата на нашите цели, но също така увеличава и размерът на потенциалните странични ефекти, които могат да изместят дори човешката природа към несъвместимост в средата си.” Също беше заключено, че “В текущият сценарий на развитие на технологиите, който позволява представянето на изкуственото като почти равно на човешкото, е подходящо човешката мисъл и етика да определят практиките, а не практиките да определят нова човешка същност и етика. Не може да се очаква учените сами да задават етичните си норми или да определят сами значението на човешкия живот. Какво е човекът и какво му е позволено да прави не е резултат от обикновено научно мислене, а въпрос от етичен и човешки произход.“

 

Източник: Европейска федерация за живот и човешко достойнство “Един от нас”
Оригинален материал: https://oneofus.eu/2018/03/ordinary-general-assembly-in-the-european-parliament-and-the-week-for-life-session/
Превод: Ивайло Тинчев за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации