Scroll Top

Майка избрала живот за детето си, въпреки констатиран мозъчен кръвоизлив

Мило и майка му

Недоносеното бебе МилоЛекарите ù предложили да изключи животоподдържащите системи на нейния недоносен син, но тя казала „Не”.

На 26-ти април 2013-та година, през 24-та си гестационна седмица, се родил Мило Йоел Аусонио. Тежал около 500 грама и ръстът му бил едва около 33 см. Майка му, Марси Аусонио, постъпила в болница ден по-рано, тъй като лекарите мислели, че има Бракстън-Хикс – състояние, при което жените получават фалшиви контракции. Въпреки опитите на лекарите да спрат родилните болки, нейните контракции били напълно истински и Мило се родил.

От самото начало пред Мило и семейството му имало трудности заради преждевременното му раждане. Той се нуждаел от операция за Патент Дуктус*, за да се разреши проблем със сърцето, при който има анормален кръвоток между големите артерии свързани със сърцето, също така – операция за премахване на около 10 см от червата му.

Също така Мило се нуждаел от лечение на ретинопатия** – заболяване на очите, при което се наблюдава анормално разрастване на кръвоносни съдове в окото. Допълнително, Мило развил две инфекции, които едва не отнели живота му.

Марси разказа пред LifeNews.com („Новини за живота” бел. прев.) за операциите на Мило и сподели какво са казали лекарите за състоянието му:

“Трябваше да направят спешна операция, за да премахнат тази част от червата му. В болницата беше с торбичка за колостомия***, но направиха няколко операции преди да се приберем у дома. Също така откриха кървене в мозъка (степен 3 – най-тежката форма). Предложиха да спрем системите и да го оставим да си отиде. Казаха, че ще бъде тежко увреден, сляп, глух, неспособен да говори или да се движи и зависим от кислород.”

Обаче майката на Мило казала „не” и сега той е добре и покрива изискванията за децата на неговата възраст. Марси казва, че той пълзи навсякъде и е здраво, щастливо момче без следа от проблеми освен очилата, които носи.

Родените през 24-та гестационна седмица имат 40-50% възможност да оцелеят, но сега все повече и повече мъничета успяват благодарение на съвременната медицина. Въпреки предизвикателствата, пред които се е изправил Мило, ако майка му се беше отказала от него, светът никога нямаше да познае това прекрасно малко момченце!

Бележки от преводача за пояснение на описаните състояния:

* Преди раждането съществува кръвоносен съд, който свързва аортата с белодробната артерия. Нормално той трябва да се затвори, но в този случай детето е родено преди това да се случи. Смесват се окислена и неокислена кръв, поради което общото ниво на кислород в кръвта е по-ниско от необходимото. Ако не се лекува, това състояние може да доведе до сърдечна недостатъчност и дори до смърт.

** Ретинопатията на нероденото е състояние, при което ретината на едното или на двете очи не се кръвоснабдява пълноценно. Организмът отреагира като образува нови съдове, но те са нефункционални и допълнително увреждат ретината. В крайната фаза настъпва пълна загуба на зрението.

*** Колостомията е процедура, при която част от колонът (дебелото черво) се изкарва през външната коремна стена (отворът се нарича стома) и се зашива на място, като към тази част се прикрепва торбичка, която извежда по изкуствен път отпадните продукти от хранителната обмяна.

 

Автор: Сара Загорски | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://goo.gl/EgdfKG
Превод: Мария Миланова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации