Scroll Top

Беше и казано, че синът и ще се превърне в зеленчук, но сега той се дипломира в колеж

Франки Маккуин

Франки Маккуин се ражда с диагноза „церебрален парализа“ през 1975 г. Церебралната парализа е неврологично отклонение, което причинява понижаване на двигателната функция, дължащо се на мозъчно увреждане или абнормално развитие на мозъка. Повечето случаи на церебрален паралич се диагностицират още преди детето да навърши една година, а за едва два процента от всички случаи се считат, че са в следствие на генетични причини.

Когато Франки бил бебе казали на майка му, Нийла Маккуин, че нейният син няма да доживее 10 годишна възраст и че няма да е способен на нищо. Било ù казано, че той ще бъде във вегетативно състояние. Въпреки това, на 39 години, Франки се дипломира в Университета Кейп-Бретон (1) със степен бакалавър на изкуствата в проучвания на общността. По времето когато е посещавал гимназия и колежа е бил способен да използва само един пръст за да пише, но това не го възпира да постигне целите си. Дори да са му били необходими 8 години за да получи своята бакалавърска степен, майка му не би могла да бъде по-щастлива.

Нийла разказа пред Cape Breton Post (2) „Никога не съм мислела, че това ще се случи един ден. Дори не съм помисляла, че Франки би могъл да ходи на училище или да бъде редовен в клас, а за университет и дума не можеше да става. Той продължи и постигна наистина всичко това, а аз го следвах. Беше негово решение, негов избор, аз просто го подкрепях. Гордост е Франки да ми бъде син.“

Неговият ръководител, Шърли Гардинър, също коментира успеха му и сподели, че най-голямото му предимство е способността му да запомня. Тя каза още: “Това е вероятно една от причините Франки да успее, както и разбира се, технологията, с която разполагаме днес, и възможността да използва лаптоп и компютър самостоятелно“.

Когато Франки завършва гимназия го аплодират, но той не желание какъвто и да е вид специално отношение на дипломирането си като бакалавър. Той споделя: „Не искам да бъда център на вниманието, тъй като това ме изнервя“.

Сега, Франки желае да продължи да се развива и да получи диплома по Информационни технологии от Обществения колеж на Нова Скотия; кампус Маркони (3) . Неговата цел е да открие своя специалност, за да може да помага на хора с увреждания. Той споделя: „Искам да преподавам информационни технологии на други хора с увреждания“. Франки иска хората с увреждания да разберат, че и те също могат да имат нормален живот.

(1) Нова Скотия; Канада
(2) ежедневен вестник, публикуван на Остор Кейп Бретън
(3) NSCC Marconi Campus

 

Автор: Сара Загорски | Вашингтон, САЩ
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2014/10/24/she-was-told-her-son-would-be-a-vegetable-now-hes-graduating-from-college/
Превод: Райна Стайкова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации