Scroll Top

Обществено изслушване за гражданската инициатива “Един от нас” в Европейския парламент

Public Hearing at the European Parliament

Общественото изслушване в Европейския парламент на гражданската инициатива “Един от нас” беше голям успех с повече от 500 присъстващи, които активно дискутираха за достойнството на човешкия ембрион и защитата, която той заслужава в нашите общества.

Грегор Пупинк, президент на Граждансия комитет на “Един от нас”, започна неговото обяснение на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ), благодарейки на доброволците и на почти двата милиона граждани, които са ни подкрепили: “Тази инициатива беше движена от голяма група незаплатени доброволци; и събра подкрепата на огромна група Европейски граждани, много по-голяма от всяка друга петиция в Европа. Цялата работа по инициативата вече може да се определи като успех, тъй като постигна увеличаване на информираността в Европейските страни за човешкото достойнство и демократичните ценности.”

Можете да гледате запис на изслушването в парламента на български език, използвайки браузъра Internet Explorer* на следната страница:
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/fr/committees/video?event=20140410-0900-COMMITTEE-DEVE-ITRE-JURI-PETI

Целта на ЕГИ “Един от нас” беше обяснена като “интегриране на етичните клаузи в Европейското законодателство чрез изключване на финансирането на дейности предполагащи разрушаването на човешки животи”, за да е сигурно, че “обществените средства се харчат за изследователски и научни проекти, които не включват разрушаване на човешки ембриони.”

Представянето на инициативата беше последвано от широк дебат между членовете на Европейския парламент, Европейската комисия и инициативния комитет на “Един от нас” за следствията, които  носи “Един от нас” за обществото, науката и изследванията и помощта за развитие.

Членове от различни партии в Европейския парламент изразиха подкрепата си за “Един от нас” и за процедурата, която позволява на Европейския съюз да бъде по-близо до своите граждани и тяхната загриженост. В този смисъл комисар Гейгън-Куин заключи: “Това обществено изслушване е доказателство за успеха на демокрацията… …Ние внимателно ще изучим вашето искане.”.

На 28 май 2014 г. Европейската комисия би трябвало да заяви публично своето мнение относно Европейската гражданска инициатива “Един от нас”.

Г-н Ивайло Тинчев, председател Управителния съвет на Сдружение “Избор за живот” – представител на инициативата за България, присъства лично на събитието в Европейския парламент и сподели: “Може да се каже, че днес се видя един силен дебат за бъдещата ценностна система и етика на Европейския съюз. На събитието бяха както защитници на инициативата в подкрепа на живота, така и представители на движения, които постоянно изместваха темата от правото на живот на неродените и последователността в Европейското законодателство за защита на човешкия живот към свобода на избора за аборт, правата на хомосексуалистите и всичко друго, което носи хуманистичната философия. Тези отклонения в дискусията не успяха да разводнят темата и да отвлекат вниманието на присъстващите и исканията за инициативата бяха представени ясно и недвусмислено, а именно: “Ако Европейският съд в случая ‘Brustle vs Greenpeace’ е постановил, че животът на човека започва от момента на зачатието, то Европейското законодателство трябва да бъде последователно и съобразяващо се с това решение, а не да го пренебрегва и да си противоречи”.

Всички организации, подкрепящи инициативата са много щастливи за тази чудесна кампания и нейния успех, а също така и за възможността, която им е била дадена да обяснят своите идеи и да започнат един нов дебат за защитата на човешкия живот.

За да продължат съвместната си работа и в бъдеще, в следобеда след края на изслушването, над 20-те представляващи организации за съответните страни на Европейския съюз, представяли инициативата до момента, подписаха документ за създаването на Европейска федерация за защита на живота “Един от нас”, която беше определена като едно естествено продължения на усилията на всички близо 2 милиона европейски граждани за постигане на защита на човешкия живот от момента на зачатието до естествената смърт.

* За съжаление добавката за гледане на записите в сайта на Европейския парламент работи само на този барузър.

 

Източник на основната новина: www.oneofus.eu, с добавка от Сдружение “Избор за живот”