Scroll Top

Католически свещеник е наказан, защото съветва католиците защитници на абортите да се изповядат

Храма, където служи отец Джеймс Ларкин

Ескалиращото възмущение, след като Ирландия гласува за отмяна на закона за защита на неродените деца, все още се усеща. Нов доклад посочва, че католически свещеник, защитник на живота, е дисциплинарно наказан, понеже съветва своето събрание да се изповяда, ако гласува срещу закона, защитаващ живота.

Гласуването в Ирландия за отмяна на 8-мата поправка остави хората защитници на живота, и по-специално членовете на католическата църква по целия свят, в абсолютен шок. Ирландия винаги е била нация, която цени живота, жените и неродените си деца, но тя проправи пътя към легализиране на абортите, като премахна протекциите на 8-мата поправка по отношение на бебета преди раждането.

Според публикация в католическия уебсайт Church Militant, католически пастор внезапно е бил преместен от своята енорийска църква, като някои от членовете на събранието казват, че е бил несправедливо наказан за изказването си, че енориашите трябва да се изповядат.

Още по темата:

Отец Джемс Ларкин е пастор в архиепископия Дъблин, оглавявана от Диармуид Мартин. По-рано от енорията на Нашата дева на чудотворния орден в Клонски, Ларкин неочаквано беше пренасочен миналата седмица към свещеничество със Сестрите на Лорето в Ратфарнам.

Източници казват, че реакцията срещу застъпничеството на отец Ларкин в полза на живота е това, което довежда до промяна на позицията му. Местна жителка, която иска да бъде назована „Ан“ споделя в имейл до Church Militant, че отец Ларкин говори срещу резултатите от референдума за абортите в Ирландия, в който ирландските гласоподаватели през май избраха легализиране на абортите, като отхвърлиха конституционното право на живот на неродените, давано от 8-мата поправка.

Според Ан отец Ларкин предупреждава, че гласуването в полза легализиране на убийството на деца е тежък грях и че е необходимо покаяние и изповед за всеки, който е гласувал за абортите.

„След референдума той поиска от членовете на църквата да обмислят да се изповядат, ако са гласували „За“, обясни тя.

„Изглежда, това е причината той да бъде преместен“, каза Ан, добавяйки, че „скоростта и несправедливостта“ на отстраняването му „разстрои много хора“.

Church Militant призова Енорията на Чудотворния орден за коментар. Служител потвърждава, че отец Ларкин е напуснал наскоро енорията, но отказва да направи коментар или да даде допълнителни подробности, въпреки че е наричал отец Ларкин „пастор от преди Ватикана II“.

Ан казва, че е посетила последната Меса на отец Ларкин в Чудотворния орден на 13 юли.

“Той прочете писмото от архиепископ Диармуид Мартин, в което се казва, че “той (архиепископът) има честта да го назначи за свещенослужител в манастир „Лорето“ в Ратфарнъм в Дъблин”, обясни тя.

„Това влизаше в сила незабавно и той трябваше да започне новата работа в събота 14-ти. Нямаше да има публични Меси, както и контакт със своята стара енория или енориаши.

Тя добавя, че свещеникът е казал, че преместването е било “несправедливо.”

Решението е странно, като се има предвид, че епископ Кевин Доран имаше същата позиция през май и призова ирландските католици да се изповядат, ако гласуват за отмяна на Осмата поправка.

Доран, който служи на Католическата епархия на Елфин, различна епархия, каза пред RTE Today, че смята, че съзнателното гласуване в полза на абортите е грях.

„За мен е изненадващо, че мнозинството от хората гласуваха за това“, каза той по повод вота.

Той смята, че е грях, ако католиците гласуват „за“, знаейки, че това би довело до аборт.

„Гласуването на всеки човек има морално и политическо значение. Католическата църква е семейство, в което никой никога няма да бъде ударен, нито пък Бог ще оттегли своята любов от него. Това, което бих казал на един католик, който гласува „за“, е следното: ако сте гласували по този начин и знаете, че абортът ще бъде завършекът, тогава трябва да обмислите своята изповед, където бихте получили същото състрадание, както всеки един покайващ се.

На въпроса дали смята, че даден глас е грях, той отговори: „Ако те знаят и осъзнават абортите като следствие, да, вярвам, че е така.“

 

Автор: Стивън Ертълт | Дъблин, Ирландия
Източник: LifeNews.com
Оригинална статия: http://www.lifenews.com/2018/07/18/catholic-priest-punished-after-he-told-pro-abortion-catholics-to-go-to-confession/
Превод: Таня Христова за Сдружение “Избор за живот”

Свързани публикации